дом Общество 777 малчугани са посещавали ясли в областта през 2018 година

777 малчугани са посещавали ясли в областта през 2018 година

0
ДЯЛ

Към 31 декември 2018 г. в област Шумен са функционирали 15 самостоятелни детски ясли и яслени групи в състава на детски градини (ДГ) с общо 790 места в тях. Това сочат данните на „Статистически изследвания – Шумен“.
Детските ясли са организационно обособени структури, в които медицински и други специалисти осъществяват отглеждане, възпитание и обучение на деца от тримесечна до тригодишна възраст. Яслени групи могат да се откриват и в целодневни и седмични детски градини, като организацията на работа в тях не се различава от тази в постоянните ясли.
Всички детски ясли се намират в градове на областта – Велики Преслав, Каспичан, Нови пазар, Смядово и Шумен.
В сравнение с предходната година броят на детските ясли се запазвa, а местата се увеличават с 5, или с 0.6%.
Към края на отчетния период самостоятелните детски ясли разполагат с 629 места, а яслените групи в състава на ДГ – със 161 места.
Осигуреността с места в детските ясли към 31 декември м.г. в областта е 18.2 на 100 деца от населението на възраст до 3 години (17.3% общо за страната). Най-висока е осигуреността с места в областите Габрово (26.7%), Благоевград (23.6%) и Плевен (21.6%).
През 2018 г. в самостоятелни детски ясли и яслени групи в състава на ДГ в областта са постъпили 738 деца, с 65 деца повече в сравнение с 2017 година. В края на 2018 г. за отглеждане и възпитаване в детските ясли остават 777 деца – 418 момчета и 359 момичета.
Към края на миналата година разпределението на децата, отглеждани в детските ясли в областта по възраст се запазва без изменения. Най-голям е относителният дял на децата на възраст от 2 до 3 години – 76.8%, следван от дела на децата от 1 до 2-годишна възраст – 22.8%. Към 31.12.2018 г. в областта само 2 деца на възраст до 1 година се отглеждат в детски ясли.
Обхватът на децата, отглеждани в детски ясли в област Шумен в отчетения период, е 17.9%, което е с 1.8 процентни пункта повече, в сравнение с предходната година. Показателят се изчислява като отношение на децата, посещаващи самостоятелни детски ясли и яслени групи към ДГ на 100 деца от населението на възраст до 3 години. Обхватът на децата на двегодишна възраст е 39.5%, а на едногодишните – 12.7%.
За да осигурят условия за нормално физическо и психично развитие и възпитание на децата, към края на 2018 г. в детските ясли в област Шумен работят 247 души персонал по основно трудово правоотношение. Медицинските специалисти по здравни грижи са 99. Немедицинският персонал, който се грижи за обслужването на децата в детските ясли, е 148 души.
Снимката е илюстративна.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШумен и три села отново със сухи чешми в сряда
Следваща статияАдминистративният съд отхвърли жалба на Община Нови пазар срещу финансова корекция
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here