дом Общество 5.14 лева за кубик вода от днес

5.14 лева за кубик вода от днес

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е одобрила бизнес плана и е утвърдила цените на ВиК услугите на „Водоснабдяване и Канализация – Шумен“ ООД за новия регулаторен период 2022-2026 г.
Новата комплексна цена на услугите на ВиК оператора – снабдяване, отвеждане и пречистване, се покачва от 3.426 лв./м3 с ДДС на 5.135 лв./м3 с ДДС за 2023 г. Високата цена влиза в сила от днес – 1 юли. Комисията е намалила с 0.117 лв. предложената от Водното дружество цена от 5.252 лв./м3. Утвърдената цена е по-ниска от нивото на социална поносимост за областта – 5.411 лв./м³, се казва още в прессъобщение на КЕВР.
От Комисията отбелязват, че причината за повишението на цената е необходимостта дружеството да изпълни планираните инвестиции през следващите 4 години, с което да постигне по-високо качество на ВиК услугите. Основен фактор за ценовия ръст са рязко нарасналите през 2021-2022 г. разходи за материали и външни услуги и увеличените цени за доставка на електроенергия от свободен пазар. Разходите на дружеството ще нараснат и поради ежегодното нарастване на работните заплати с 15%, заложено в подписаното споразумение между НБС „Водоснабдител”-КНСБ, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и „Български ВиК холдинг” ЕАД.
От КЕВР дават следното обяснение на решението да бъдат приети бизнес плана и новата цена на водата, въпреки че те не бяха съгласувани на няколко пъти от Водната асоциация в Шумен: „В съответствие със законовите изисквания до средата на 2021 г. „Водоснабдяване и Канализация – Шумен” ООД депозира в КЕВР заявления за бизнес план и цени, в които след направените от КЕВР препоръки бяха извършени редица корекции. На проведено на 15.02.2023 г. Общо събрание на Асоциация ВиК-Шумен не е взето решение по финалния проект на бизнес плана. Асоциацията не е изпълнила законовото изискване – или да го съгласува, или при констатирани несъответствия да го върне за преработка с мотивирано становище и указания. Съгласно изискването на нормативната уредба, когато асоциациите по ВиК или общинските съвети не са взели в изискуемия срок решение по бизнес плана на ВиК оператора се счита, че той е приет без възражения и няма законова пречка Комисията да започне неговото обсъждане.
След получено на 27.03.2023 г. писмо от председателя на Асоциацията по ВиК-Шумен /АВиК-Шумен/ Комисията не разгледа подготвения проект на решение за одобряване на бизнес план на ВиК – Шумен, за одобряване на цени на ВиК услуги за 2023-2026 г. и за утвърждаване от 01.04.2023 г. на цени на ВиК услуги за 2023 г. В писмото се изразява становище, че Общото събрание на Асоциацията не е приключило производството по утвърждаване на бизнес плана на „Водоснабдяване и Канализация – Шумен” ООД. С ново писмо от 30.03 т.г. АВиК-Шумен информира Комисията, че на 28.04.2023 г. е насрочено ново заседание на Общото събрание, на което да бъде разгледано решението бизнес планът да бъде върнат на оператора за доработка. На 04.05.2023 г. председателят на АВиК-Шумен информира КЕВР, че на проведеното на 28.04.2023 г. заседание на Общото събрание на АВиК не е взето решение за съгласуване на ревизирания бизнес план, нито е взето решение за неговото връщане за доработка с мотивирано становище и указания. Бизнес план не е съгласуван и на ново заседание на общото събрание на Асоциацията, проведено на 05.06.2023 г. По този повод в становище на „Български ВиК Холдинг“ ЕАД до КЕВР от 6.06.2023 г. се посочва, че административният орган, водещ производството по разглеждане и одобряване на бизнес план и цени на ВиК Шумен“ ООД /в случая КЕВР/ има основание да се позове на разпоредбата на чл. 27, ал. 5 от НРКВКУ – при неспазване на сроковете да се счита, че бизнес планът е приет без възражения, тъй като ситуацията не е по-различна от 16.02.2023 г., когато КЕВР е констатирала, че срокът за съгласуване на бизнес плана е изтекъл. От своя страна, в писмо до КЕВР от 9.06.2023 г., „Водоснабдяване и канализация – Шумен“ ООД подчертава, че е налице злоупотреба с компетентност от страна на АВиК-Шумен и моли процедурата по одобряване на бизнес плана за периода 2022-2026 г. да бъде финализирана.”
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияГорещ съботен ден, кратък дъжд ще разхлади Западна България
Следваща статияОт 3 юли: Освен листовките, на теоретичния изпит за шофьори се добавят и интерактивни клипове

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here

70 − 64 =