дом Общество С военен ритуал почитат падналите във войните в Шуменско

С военен ритуал почитат падналите във войните в Шуменско

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

С военен ритуал на Архангелова задушница ще бъде почетена паметта на падналите във войните шуменци от областта. Това съобщиха от Военното окръжие в Шумен.
Организатори на инициативата са Командването на гарнизон Шумен, Военно окръжие-Шумен и военните формирования в града.
Ритуалът по поднасяне на венци и цветя в областния град ще започне утре (неделя) в 10.00 часа на площад „Кристал“ пред Паметника на загиналите във войните шуменци. Възпоменателни ритуали ще има в 10.30 часа пред военния паметник на „Пети полк“. В същия час ще бъдат поднесени венци и пред паметника на полковник Каварналиев в градинката до хотел „Шумен“. В 12.00 часа възпоменателен ритуал ще има пред военния паметник в квартал „Дивдядово“.
Ето и другите градове и села в обласст Шумен, където ще бъде почетена паметта на загиналите във войните:

Нови пазар, Паметника до Бялата чешма, от 9:00 ч.;
Велики Преслав – от 9:00 ч.;
Смядово, от 09:00 ч.;
Върбица, от 15:00 ч. на 04.11.;
Никола Козлево, от 09:00 ч.;
Върбяне, общ. Каспичан, от 11:30 ч.;
Дойранци, общ. Каолиново, от 09:00 ч.;
Драгоево, общ. Велики Преслав, от 10:00 ч.;
Имренчево, общ. Велики Преслав, от 10:00 ч.;
Кочово, общ. Велики Преслав, от 10:00 ч.;
Кюлевча, общ. Каспичан, от 10:00 ч.;
Радко Димитриево, общ. Шумен, от 11:00 ч.;
Овчарово, общ. Шумен, от 11:00 ч.

Тук може да видите географските координати на всички военни паметници в област Шумен.
Няма населено място в област Шумен, което да не е дало жертви във войните. Нека запалим свещ за всички тях на Архангелова задушница. Нека сведем глава и помълчим пред паметта им.
Ритуалът „Архангелова задушница” е въведен в Българската армия през 1880 година за отдаване на почит към загиналите във военните части. Първите участници в този ритуал са войсковите чинове от Земската войска на Княжество България.
От 1924 година ритуалът се провежда с участието на местната власт и наследници на загиналите във войните български воини.
Традицията е прекъсната през 1946 година. Възстановена е през 1992 година от Министерството на отбраната на Република България и Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите.
В тържествения 5 ноември Военно-историческата експозиция на гарнизон Шумен ще бъде отворена за посещения от 14.00 до 16.00 часа.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВърбан Георгиев е спасителят на пътниците от пламналия влак край Каспичан
Следваща статияОкръжният съд в Шумен изпрати в пенсия най-дългогодишния си служител

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here