дом Здраве 22.42% от населението в Шуменско с ваксина срещу COVID-19

22.42% от населението в Шуменско с ваксина срещу COVID-19

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

22.42% от населението в област Шумен е ваксинирано срещу COVID-19. Това отрежда на региона едно от крайните места по имунизация срещу коронавирус. Едва 5% от населението в областта е с поставена бустерна доза.
Нивото на ваксинираните в Шумен е 27.37%, а в общината малко над 25%. В областния център са поставени общо 43 635 дози. Със завършен цикъл на имунизация са 19 981 души в Шумен. Тези данни оповести днес по време на заседание на Общинския кризисен щаб директорът на РЗИ-Шумен д-р Пепа Калоянова. Тя припомни, че в града има 4 пункта за ваксинация. До момента там са поставени 28 430 дози ваксини, а личните лекари са направили 20 056 имунизации.
Първите шест ваксинацаии на деца са направени вчера в Шумен, информира още д-р Калоянова. На срещата присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов, областния управител Венцислав Венков, зам.-кметът по здравеопазване д-р Светлана Маркова, лекари, представители на социални институции, кметове на села от общината, здравни медиатори.
Под карантина към момента в Шумен са 170 ученици. От училище обаче отсъстват 556 деца. Учителите с положителен PCR тест са 9.
Под карантина са поставени 88 малчугани от детските градини, а отсъстващите са 637. Три деца са с положителен PCR. Това съобщи кметът на община Шумен Любомир Христов.
С 393 заразени на 100 00 души област Шумен е все още е в червената зона по заболяемост. Нивото на болните в Шумен обаче е 699 на 100 000 население.
558 са активните случаи в Шумен. От тях 480 души са на домашно лечение. Карантинираните в областта са 1 071. От тях 427 са в областния град.
От общо 16 интензивни легла в МБАЛ-Шумен 8 са за лечение на COVID-19. Към момента са заети 5 от тях. „Нямаме възможност за разкриване на повече интензивни легла за лечение на коронавирус. Леглата за неусложнени случаи са 190. От тях към момента са заети 125. Ситуацията с интензивните легла е динамична и определянето им като основен критерий чрез, който ще се управлява пандемията е спорен“, категоричен бе директорът на областната болница д-р Димитър Костов.
От РУО информираха, че днес са получени допълнителни тестове за 11 училища в община Шумен.На този етап ситуацията е нормална и няма недостиг на тестове.
Присъстващите на Общинския кризисен щаб взеха решение да се засили информационната кампания за ползата от ваксините, като към нея се привлекат неформални лидери на общности, популярни личности и лични лекари. Засилване на контрола за изпълнение на наложените противоепидемични мерки и специална среща с общопрактикуващите лекари.
„Задържането на областта в червената зона не трябва да ни обнадеждава. Ситуацията е изключително динамична. Трябва като общество да положим всички усилия, за да ускорим процеса на ваксинация“, коментира и областния управител Венцислав Венков.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДариха „Рибния буквар” на Петър Берон за кампанията „Книги за Братислава”
Следваща статияСотир Цацаров проговори, обяви, че имало натиск върху ДАНС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here