дом Общество 1 училище по-малко в областта, средно по 20 ученици в паралелка

1 училище по-малко в областта, средно по 20 ученици в паралелка

0
ДЯЛ

Общо образование

Към 1 декември 2021 година учебни занятия в област Шумен се водят в 55 общообразователни училища. В сравнение с предходната година броят им намалява с 1 училище. В една паралелка в общообразователните училища се обучават средно по 20 ученици, сочат данните на „Статистически изследвания-Шумен“.
Учащите във всички видове общообразователни училища в областта са 13 241, като жените са 6 597, или 49.8%.
През 2021 година основно образование в общообразователните училища са завършили 1 429 ученици, а средно – 706 ученици.
Относителният дял на учениците в общообразователните училища, изучаващи един или повече чужди езици е 87.3%.
Учителите в общообразователните училища в областта, през учебната 2021/2022 година са 1 322. От тях 98.4% са със завършена образователно-квалификационна степен „бакалавър“ или „магистър“. В учителската професия преобладават жените – 83.1% от общия брой на учителите.

Професионално образование и обучение

Професионалното образование и обучение през учебната 2021/2022 година се осъществява в общо 9 професионални гимназии. Общият брой на учащите в тях е 3 269. В професионалното образование преобладават момчетата, които са 59.6% от общия брой на учениците в тази образователна степен.
През учебната 2021/2022 година учителите в професионалните училища са 213, като 96.2% от тях са с придобита образователно-квалификационна степен „бакалавър“ или „магистър“.
През 2021 години средно образование в професионалните училища в областта с диплома са завършили 380 ученици. Степен на професионална квалификация по съответните програми е придобита от следния брой учащи:
• 41 ученици са получили втора степен на професионална квалификация в професионалните гимназии и училища;
• 248 ученици са получили трета степен на професионална квалификация в професионалните гимназии.
При завършилите програми за придобиване на трета степен на професионална квалификация най-висок е относителният дял на учениците, изучавали специалности в областите „Стопански науки и администрация“ – 24.6%, следван от учениците в „Технически науки и технически професии“ – 21.8% и „Селско, горско и рибно стопанство“ – 17.3%.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШофьор профуча край камера със 125 километра при разрешени 50
Следваща статияНай-много се явяват на втора матура по английски език
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here