дом Общество Ще борим мръсния въздух с по-чисти, но и по-скъпи въглища

Ще борим мръсния въздух с по-чисти, но и по-скъпи въглища

0
ДЯЛ

В битката с мръсния въздух у нас, държавата готви ограничения за употребата на въглища с високо съдържание на сяра и пепел. От следващата зима брикетите на пазара ще трябва да отговорят на по-строги критерии. Те обаче са и по-скъпи, информира bTV.
По-некачествените въглища излизат с около 100 лева по-евтино за тон, но съдържат около 8-10 пъти повече сяра, а след изгарянето им остава 2 пъти повече пепел. Така с въвеждането на новите еко норми продажбата им вероятно ще бъде ограничена.
Над 80% от домакинствата, които получават социални помощи за отопление са на твърдо гориво. Именно отопляването на дърва и въглища обаче е причина за мръсния въздух през зимата дори в населени места без натоварен трафик. Призивите и на социалния министър Бисер Петков са помощите да отиват за по-чисти горива.
Ако еко мерките станат факт без увеличение на помощта за отопление, хората ще трябва да изкарат следващата зима с по-малко въглища. Все пак от бранша успокояват, че по-чистите въглища, макар и по-скъпи, топлят повече.
Новите правила трябва да са готови до месец и да влязат в сила от следващия отоплителен сезон. Дотогава от бранша съветват при покупката на въглища да се търси сертификат за качество, а дървата да се купуват година по-рано, за да могат да изсъхнат.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВнимание, шофьори! Днес изтича валидността на годишните винетки, закупени през 2017-та
Следваща статияПечка нa дърва подпали къща в Чернооково

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here