дом Общество Шумен чества 6 септември – Денят на Съединението (снимки)

Шумен чества 6 септември – Денят на Съединението (снимки)

0
ДЯЛ

С тържествен ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал“, започна церемонията по честването на 133-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

В нея се включиха военнослужещи от Шуменския военен гарнизон и Градският духов оркестър „Михаил Биков“.

Стотици жители и гости на града, сред които кметът на Шумен Любомир Христов, областният представител проф. Стефан Желев и други представители на общински и държавни институции, народните представители Румен Генов, Димитър Александров и Иван Иванов, военни, общински съветници, поднесоха цветя и венци в знак на благодарност и преклонение към предците, проправили пътя към Съединението и дали живота си за независимостта и свободата на България.

Слово по време на честването произнесе полк. д-р Дилян Димитров, декан на Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ към Националния военен университет „Васил Левски.

„През 1885 г. само седем години след Берлинския договор, българите изненадват Европа с един акт, противопоставящ се на интересите на великите сили. Обявяват съединението на Княжество България и Източна Румелия. Има дати, които остават в историята не само защото на тях се е случило нещо важно, обърнало хода на събитията, но по своя смисъл и значение те дават урок и на бъдещите поколения, а Съединението на България е един от тези важни уроци. Съединението дава урок и на великите сили и този урок е, че те трябва да се съобразяват с по-малките народи, които искат своята свобода независимост и съединение. Уроците на съединението са актуални и днес. Съединението става защото българският народ го иска. Защото българския народ налага на политиците да работят за това Съединение. И не случайно Иван Вазов, който по най-точния начин чувства пулса на своя народ казва, че това е една от най-лесните революции, защото е победила в душите на хората. Другият урок на Съединението е, че значима национална цел може да се постигне при добра организация, която създават политиците на онова време. Формулата на успеха е била добри лидери, обединение на нацията и организиране на националния ресурс. А колко ни е необходимо днес това национално обединение за постигане на такава важна за нашето време – благоденствието на България“, заяви полк. д-р Димитров.
На 6 септември се навършват и 136 години от създаването на първия полеви лагер на българската армия в село Мараш. По този повод в 11.00 часа пред паметната плоча в местността Марашката кория в селото също ще бъдат поднесени венци и цветя. В ритуала с военни маршове ще участва и Градският духов оркестър „Михаил Биков“.
За гражданите, които желаят да присъстват на ритуала по поднасянето на венци и цветя в село Мараш, е осигурен транспорт. Автобусът ще отпътува за селото от паркинга на пл. „Кристал“ веднага след края на церемонията по полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните шуменци.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБлъснаха тийнейджърка на пешеходна пътека
Следваща статияЛидери на БСП в Шумен съдиха партията си, но се провалиха

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here