дом Култура Шумен, Плиска и Велики Преслав са дестинации за винено-кулинарен туризъм

Шумен, Плиска и Велики Преслав са дестинации за винено-кулинарен туризъм

0
ДЯЛ

Шумен, първопрестолна Приска и Симеоновата столица – Велики Преслав са част от местата за винено-кулинарен туризъм в дестинацията „Стари столици“. В маршрута са включени още Велико Търново, Габрово, Горно Оряховица и Търговище. Дестинацията е една от 12-те, които Министерството на туризма е дигитализирало с цел популяризиране на характерни храни и напитки.
В презентацията към маршрута на туристите е препоръчано да опитат Осмарски пелен, Шардоне, Мерло, Пино ноар, еленски бут, горнооряховски суджук, пестил от сини сливи или известен в региона като „габровски шоколад“. Сред характерните ястия са посочени още пълнени рати с булгур – червени чушки пълнени с булгур, сирене и орехи, оризото – постен ориз на фурна, болярски сарми и мешаница – гювеч с месо.
Посочени са и най-известните туристически обекти, които могат да бадат посетени. Сред тях са Шуменската крепост, Мадарският конник, Осмарските скални манастири, Ханкрумските скални манастири, първопрестолна Плиска, Никополис ад Иструм и др.
Всичките 12 винено-кулинарни дестинации са дигитализирани и показани на интерактивна карта, която е достъпна на сайта на Министерството на туризма.
Маршрутите са разработени по проект „Сподели България“, който се осъществява съвместно с Министерството на земеделието и храните.
Останалите винено-кулинарни дестинации са „Южно черноморие“, „Добруджа и Северно черноморие“, „Родопи“, „Сакар“, „Долината на Места“, „Източна Тракия“, „Розова долина“, „Западна Тракия“, „Златия“, „Долината на Струма“, „Мизия“
От Министерството на туризма уточняват, че винено-кулинарните дестинации са избрани да бъдат 12, за да отговарят на броя на месеците в годината. Те включват 55 общини, на територията на цялата страна, близо 120 туристически забележителности с характерните за всеки регион вино и кулинария, над 80 характерни храни и 12 традиционни вина.
Снимка: Община Шумен
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия55 клиенти спечелиха награди от томболата на Енерго-Про
Следваща статияНай-добрите стрелци на СИДП ще мерят сили на национално състезание

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here