дом Спорт Шумен отново ще бъде домакин на най-голямото състезание по спортно ориентиране

Шумен отново ще бъде домакин на най-голямото състезание по спортно ориентиране

0
ДЯЛ

От 29 юли до 2-ри август Шумен ще бъде домакин на най-голямото състезание по спортно ориентиране за 2020 година. Това е 29-тото издание с ограничено международно участие по ясни причини. Състезателите са от България, Турция, Финландия и Украйна и Чехия. Възрастовата граница на участниците е от 12 до 80 години, съобщиха организаторите на брифинг.
„Състезанието вече е утвърдена традиция. Домакинството е на Шумен“, заяви кметът на Шумен Любомир Христов. Той уточни, че Общината изцяло е съдействала за реализацията на проявата с финансова подкрепа и ще продължава в същия дух. Според Христов са взети всички мерки, за да бъдат спазени изискванията на Министерството на здравеопазването в обстановката на пандемия.
По думите на градоночалника провеждането на спортния празник ще помогне на хотелиерите, които в момента са в криза. „Помагаме на бизнеса, на търговията с провеждането на едно такова крупно спортно събитие“, уточни кметът.
Национална купа България е своеобразно и индивидуално първенство, нещо като венеца на състезателния процес, разясниха организаторите от Туристическо дружество „Мадарски конник“.
Стартът е с едноминутна интервална разлика и в продължение на три часа състезателите ще се движат с предпазни маски. За най-малките до 10 години са обособени отделни трасета. Дължината на маршрутите е от 2 хиляди до 9 хиляди и 200 метра. Първият ден е планиран в района на Шуменска крепост, а после в района на Мемориала „Създатели на българската държава“. Предишни състезания са провеждани в Мадара и Велики Преслав.
„Стремим се да се доближим до богатото историческо минало на региона“, отчитат организаторите.
Те апелират водачите на автомобили да бъдат по-внимателни в района на комплекса „Създатели на българската държава“ в дните петък, събота и неделя.
Стана ясно, че организаторите от Община Шумен са се погрижили за безопасността.
Официалното награждаване на участниците от първите два етапа ще бъде в петък, 31 ви юли от 19.00 часа на арена, южно от Паметника.
„В провеждането на едно такова мащабно мероприятие всестранната подкрепа на Община Шумен бе от голямо значение“, смята Венцислав Венев, председател на Клуб „Национална спортна академия – Сивен“.
Окосена е тревата, извършено е обезпаразитяване, подадено е електричество. Осигурена е инфраструктура, която да обезпечи организацията. „Изключително сме благодарни и на кмета Любомир Христов“, сподели Венев.
За награди на участниците са осигурени сувенири, шапки, тениски, очила и предпазни маски.
В програмата е предвидено и участие на Клуб „Традиция“, която ще представи възстановката „Създатели на българската държава“ на 31 август.
„Ориентирането е спорт на бъдещето. В най-великите държави, по които всички искат да се равняват като Скандинавските и Швейцария, това е водещ спорт. Изучава се задължително в училище“, обясни Венев. По думите му в участниците се развива находчивост и мисъл, освен физическата култура.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВ община Каспичан: Събират невнесените данъци чрез съдия изпълнител
Следваща статияИван Гешев: Приоритет на прокуратурата е справяне с битовата престъпност и корупцията по високите етажи на властта

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here