дом Култура Шумен – домакин на XXV издание на Международните детско-юношески хорови празници „Добри...

Шумен – домакин на XXV издание на Международните детско-юношески хорови празници „Добри Войников“

0
ДЯЛ

Световната премиера на произведението „Детска меса“ от словенския композитор Тене Бец ще се състои в Шумен. Събитието е част от програмата на XXV издание на Международните детско-юношески хорови празници „Добри Войников“, които ще се проведат в града от 4 до 7 април. Това съобщиха на брифинг днес организаторите на културния форум.
Премиерата на „Missa pro juventute“ или „Детска меса“ ще бъде на 6 април по време на заключителния концерт от 18.00 часа в залата на театъра в Шумен. Под диригентството на маестро Славил Димитров сборен хор и Симфониета-Шумен ще представят произведението.
Тазгодишното издание на Празниците е посветено на 185 години от рождението на Добри Войников и 160 години от основаването в Шумен на първия многогласен детски хор в България.
Официално хоровите празници ще бъдат открити на 4 април в 17.30 часа пред Драматично-куклен театър „Васил Друмев“. Преди това в сградата на Общината кметът Любомир Христов ще се срещне с участници в културния форум.
Домакин на Празниците ще бъде детският хор „Бодра песен“ с диригент Деница Узунова. „Искам да благодаря на Община Шумен за подкрепата. Благодаря и на всички партньори, които ни помогнаха за осъществяване на събитието“, каза диригентът Деница Узунова и добави, че Международните детско-юношески хорови празници в Шумен са най-старите в страната.
В три концертни вечери – 4, 5 и 6 април от 18.00 часа на сцената на театъра в Шумен ще се представят девет хора с 300 изпълнители от страната и чужбина.
На престижната сцена публиката ще чуе изпълнения на хорове от Румъния, Гърция, Бургас, Варна, Котел и Шумен.
Традиционно след гала изпълненията в последната концертна вечер ще бъдат връчени награди на най-добрия хор и най-виртуозния диригент.
В трите дни на форума маестро Славил Димитров ще води хорово ателие.
За първи път тази година хористите ще пеят в храма „Свето Възнесение Господне“ в Шумен. Концертът ще е на 7 април от 10.30 часа. Очаква се той да бъде открит от митрополит Йоан.
Международните детско-юношески хорови празници в Шумен се организират от ЦПЛР-Обединен детски комплекс с финансовата подкрепа на Община Шумен. Събитието се провежда под патронажа на кмета Любомир Христов.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШуменец, нает за муле на ало бандити се усети, занесе плячката в полицията
Следваща статияСлужители от Охранителна полиция в Шумен с призове от конкурса за магистрати и полицаи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here