дом Общество Шуменски ресторантьори поискаха по-адекватни мерки спрямо бранша

Шуменски ресторантьори поискаха по-адекватни мерки спрямо бранша

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Представители на ресторантьорите се събраха на протест пред Областната управа в Шумен, за да заявят несъгласието си с решението заведенията да бъдат отворени на 1 март.
„По-голямата част от ресторантьорите може би ще фалират“, заяви Калин Димитров, управител на ресторант в Шумен. „Служителите са получили досега само 24 лв. за един ден от ноември. Повечето хора от бранша са на ръба на оцеляването. Ако продължат тези мерки, не виждам как този бранш ще се възстанови“, каза още Димитров.
Поради това протестиращите настояват за отваряне от 1 февруари на ресторантите, защото е абсурдно ресторантите в хотелите да работят, а останалите да са затворени. Ако не бъде позволено отварянето на ресторантите, мерките, които държавата смята да предприеме, да бъдат по-адекватни. А именно, пълна или минимум 90 процента заплата за служителите, а за работодателите – минимум 20 процента от оборота, който са реализирали през същия период на миналата година. Освен това условията за получаване на помощта да бъдат по-облекчени, защото сега по-голямата част от бранша не отговаря и хората реално стоят гладни.
Исканията на протестиращите за по-адекватни и по-навременни мерки бяха предадени на областния управител проф. Стефан Желев, който излезе да разговаря с тях. Областният управител отбеляза, че той е длъжен да изпълнява заповедта на министъра на здравеопазването. Освен това има изявление на министър-председателя, че всичко, което е предвидено като обезщетение, ще бъде изплатено до края на месеца. Протестиращите обаче заявиха, че вече не вярват на казаното по отношение на подпомагането, защото го чуват многократно, а реално са получили само 24 лв. за един ден. Проф. Желев отбеляза още, че преди време е подкрепил позицията на ресторантьорите, но не смята, че днешната им позиция е правилна.
Ако не умрем от COVID, ще умрем от глад, казаха протестиращи. Те заявиха подкрепата си за действията на колегите си в София и декларираха, че ако властите не вземат адекватни мерки, ще пристъпят към по-организирани протестни действия.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия26 лева здравни осигуровки дължат на месец безработните
Следваща статияСилният вятър спря снегопочистването на пътищата в община Венец

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here