дом Общество Шуменски къщи за гости се включиха в колективен сигнал срещу ДФ „Земеделие“

Шуменски къщи за гости се включиха в колективен сигнал срещу ДФ „Земеделие“

0
ДЯЛ

Двете шуменски къщи за гости, за които е стартирано производство за налагане на 100% санкция се включиха в общ сигнал срещу Държавен фонд „Земеделие“. Същият, придружен с декларации от над 30 собственици на къщи да гости е изпратен до министъра на вътрешните работи, министъра на правосъдието, министъра на икономиката и министъра на земеделието, храните и горите. В сигнала се изразява несъгласие с наложените санкции, тъй като нямало основание за тях.
С добре подготвена медийна атака, в обществото беше създадено негативно отношение към бенефициентите по мерки 311 и 312, финансирани от ЕЗФРСР за периода 2007-2013. Поради уреждане на вътрешнопартийни проблеми и в опит да се отстранят политически опоненти на режима на Бойко Борисов, всички бенефициенти целенасочено бяха подложени на административен терор от всички възможни държавни институции. Туристическите обекти „Къщи за гости“ от които някои приближени до властта, се възползваха като за собствено ползване, презрително бяха преименувани в „Къщи за тъщи“, но зад тях стои съдбата на хиляди честни български граждани, които не са престъпници, а са работеща инвестиция и се опитват да работят въпреки запорирани имущества, банкови сметки вследствие на неправомерните искания от Фонд „Земеделие“, отразени като държавни вземания, а и оттам и без право на помощи по икономически мерки за подкрепа на малките предприятия в условията на КОВИД-19 .Някои от тях са пред опис на имущество и продажба без още даже съдът да се е произнесъл, въпреки, че имуществото покрива в пъти размера на държавното вземане. В някои случаи даже Върховният административен съд (ВАС) отхвърля молбите за спиране на принудителното изпълнение на вземанията още преди да се е произнесъл.
Тази икономическа репресия продължава и към днешна дата, в лицето на съдебната система, с отказ от прилагане на върховенството на закона установено в Регламентите на ЕС“
, пише в писмото.
В сигнала е описан и скандалният звукозапис, който се разпространи в медиите на 12.06.2020 г., в който се чува как мъжки глас, наподобяващ на Бойко Борисов да обижда председателката на 45-то народно събрание Цвета Караянчева и да изрича думите „ай да видиш стотина-двеста къщи за гости как ще прибереме“.
Според протестиращите собственици на къщи, тези думи от скандалния запис намират странно, но логично потвърждение и продължение в действията на МЗХГ в лицето на министър Д. Танева, която издава Заповед РД 09-572 /13.06.2019 г. за спешни проверки на място на 288 къщи за гости. Последват координирани акции от ДФЗ, Икономическа полиция и Националната агенция по приходите (НАП). Главният прокурор Сотир Цацаров (в цитирания период) също впрегна прокурорските органи за извършване на проверка на бенефициентите за установяване на престъпления с евросредства по европейските програми от ЕЗФРСР. След тази заповед технически инспекторати към ОД на ДФ „Земеделие“ масирано започнаха пълни проверки на място, като на тези проверки се провери всичко – строителна документация, счетоводна документация, пълна инвентаризация на активите, включително и по серийни номера. От тези проверки, заключението на специалистите от техническия инспекторат на ОД на ДФ „Земеделие“, отразено в контролните листове е: „Няма налични данни и информация за неизпълнение на договорни нормативни задължения на ползвателя, които налагат извършване на разширен Екс-Пост контрол по проекта“. Проверките приключиха около 30 юни 2019 г.
Както 24shumen.com писа собственици на 2 къщи за гости в Шуменско ще връщат цялата субсидия. Проверката на екипи от Държавен фонд „Земеделие“ е установила, че същите „не работят по предназначение“.
„Ние не сме престъпници. Това, че има хора, които са си прекарали минерална вода от три километра и са ползвали изграденото с европейски средства за собствени нужди, ние нямаме вина. Не трябва да слагат всички под един знаменател. Дори и след наложените санкции къщите за гости, които сме се включили в този колективен сигнал продължаваме да работим с цел да развием селския туризъм в страната“, заяви собственик на къща за гости пред репортер на 24shumen.com.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия„Зелен коридор” за ваксинация срещу COVID-19 в Шумен
Следваща статия1 260 деца се включиха в образователната кампания „Гората и климатичните промени”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here