дом Култура Шуменският „професор на гайдата“ с поредно престижно отличие

Шуменският „професор на гайдата“ с поредно престижно отличие

0
ДЯЛ

Шуменският гайдар Недялко Цонев бе отличен със „Специалната награда за свирене с джура гайда“ от Първото национално гайдарско надсвирване „Рашко Рашков“ в село Калояново, област Сливен, съобщиха от НЧ „Тодор Петков“ в Шумен.
На Недялков, известен още като „професор на гайдата“ бе присвоено званието „Най-изявен изпълнител“.
Професионално жури му присъжда престижните награди за изпълненията в конкурсната програма на „Право хоро“, „Ръченица“ и „Бавни мелодии“.
Регламентът на надсвирването не е ограничавал възрастта на изпълнителите.
Организатор е Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел, НЧ „Искра-1932“ в с. Калояново и Община Сливен.
Недялко Цонев е емблематично име в оркестъра на Ансамбъла за народни песни и танци „Мадара“ към НЧ „Тодор Петков“. Той е и музикален педагог. На гайдата му е изписано със златни букви „България“.
През 2017 г. му е присвоено званието „Професор на гайдата“. Гайдарят е носител на редица престижни отличия, между които и Наградата на Шумен за изкуство и култура.
Гастролирал е в много страни в Европа и в целия свят.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия30 години от „Голямата екскурзия“, професор: Изселниците от България са в основата на подема на Турция!
Следваща статияОблачен 26 септември

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here