дом Общество Шуменските социалисти ще честват 9 септември пред паметника на Свободата

Шуменските социалисти ще честват 9 септември пред паметника на Свободата

0
ДЯЛ

Социалистите в Шумен ще отбележат днес 74-тата годишнина от събитията на 9 септември 1944 година. Членове и симпатизанти ще поднесат венци и цветя пред паметника на Свободата от 18.00 часа. Слово от името на партията ще бъде прочетено от председателя на БСП – Шумен Веселин Пенчев. Предвидена е кратка програма за гостите на събитието.
Днес се навършват 74 години от паметно събитие, останало в историята ни под името Деветосептемврийски преврат. И досега българските историци не могат да дадат единодушна оценка на събитията от 9 септември 1944 г. В историографията отпреди 1971 г. то се нарича „народно въстание“ поради пропагандата по това време. В последвалия период до 10 ноември 1989 г., 9-ти септември приема гръмкото определение „социалистическа революция“.
След промяната на политическия режим през 1989 г. събитието е определяно като „военен преврат“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТопла неделя, дъжд и гръмотевици в следобедните часове
Следваща статияПътуваме с най-скъпите горива в страната, най-малко плащат в Русе

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here