дом Други Шуменските есперантисти вече имат свой офис

Шуменските есперантисти вече имат свой офис

0
ДЯЛ

Фирма от Шумен изненада есперантско дружество „Векиджо“ като им предостави офиса си за прояви и събития.
„114-тата годишнина от основаването на дружеството премина в новия ни дом“ похвалиха се есперантисти. Те са са изключително благодарни на офис-мениджъра Виолета Иванова.
„Векиджо“ Шумен е едно от първите есперантски дружества в България. Организацията е учредена на 29 януари 1905 година.
На 6 февруари е открит курс за изучаване на международния език „Есперанто“.
През 1958 година дружеството става известно с апел към есперантистите от цял свят да подкрепят мира в Стокхолм за спиране на всякакъв опи с ядрено оръжие и за взаимно сътрудничество.
През 1980 година в много шуменски училища се въвежда факултативното обучение по есперанто.
Две години по-късно поетесата Нели Димитрова основава в Шумен първия младежки есперантски театър. А пиесата „Калин Орелът“ печели второ място в Международния есперантски конкурс.
През 1987 година пиесата „Румена войвода“ печели специалната награда на журито.
За своята народополезна дейност дружеството бе удостоено с орден „Кирил и Методий“ първа степен, Златен медал на мира. Оличие за „Векиджо“ е и Почетният знак на Шумен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЧетворният убиец от Каспичан Петър Петров влиза в съда
Следваща статияОпределиха комисията за избор на носителите на „Наградата на Шумен“ за образование

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here