дом Култура Шуменската актриса Стефани Лечева отбелязва творчески и житейски юбилей

Шуменската актриса Стефани Лечева отбелязва творчески и житейски юбилей

0
ДЯЛ

35 творчески и 60 житейски години ще отбележи емблематичната актриса Стефани Лечева. Винаги усмихната, но със сериозността на професионализма си, тя е едно от творческите лица на шуменския театър, с принос към културния живот на нашия град.
Със спектакъла „Ще ти разкажа за Америка” от Димитър Маринов Драматично-куклен театър „Васил Друмев” – Шумен ще отбележи на 15-ти октомври 35 творчески и 60 житейски години на актрисата Стефани Лечева.
Стефани Лечева е завършила през 1991 г. НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, специалност „Актьорско майсторство” в класа на проф. Елена Баева. В творческата й биография има над 100 роли. Професионалната й дейност започва в Драматичен театър „Сава Доброплодни” в Силистра, след което е в Драматичен театър „Драгомир Асенов” – Монтана. В младите й години се изправя пред предизвикателството на емблематични драматични роли като Мария в „Иванко” от В. Друмев, Жил Тънър в „Пеперудите са свободни” от Леополд Герш, Меги в „След грехопадението” от Артър Милър, Християния и Катерина в „Греховната любов на Зографа Захария” по Павел Спасов, Амалия в „Двубой” от Иван Вазов, Вела във „Вампир” от Антон Страшимиров, Нона в „Чифликът към границата” от Йордан Йовков, Жената в „Нирвана” от Константин Илиев, вдовицата Алатавила – „Как се обира една банка” от Сами Файад, Лизелота в „Лизелота и месец май” от Жолт Пожгай.
От 1995 до настоящия момент е част от художествено-творческия състав на Драматично-куклен театър „Васил Друмев”. Знакови са ролите й на Клеа в „Езоп” от Г. Фигейреду, Жената в „Януари” от Й. Радичков, Сарка в „Опечалена фамилия” от Бр. Нушич, Бабата в „Сестри” от Людмила Разумовска, г-жа Драга в „Д-р” от Бр. Нушич, Майката в „Оттука започва България”, сц. адаптация и режисура Неда Соколовска, Елена Сергеевна в „Скъпа Елена Сергеевна” от Л. Разумовска, Симеонка в „Хористи” от Н. Гундеров и Д. Събов, г-жа Рада в „Началото на криворазбирането” – текст за театър – Пламен Марков и Геновева Чурукова в „Ще ти разкажа за Америка” от Димитър Маринов.
Спектакли с нейно участие са селектирани и отличени в престижни театрални фестивали като: Международен фестивал „Друмеви театрални празници НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА”. Международен фестивал на малките театрални форми – Враца, Софийски театрален салон „Икар 2006”, Международен фестивал „Сцена на кръстопът” – Пловдив, Международен театрален фестивал „Дни и нощи на европейския театър”- Браила, Румъния.
Носител е на наградите:
I награда – „за актьорско изкуство на актьорите, участващи в спектакъла „Оттука започва България”, „за истинно – документална и силно въздействаща ансамблова игра” на Национален фестивал на малките театрални форми – Враца – 2016.
Спектакълът „Оттука започва България” получи и Номинация на „Академия Аскеер” за „Най – добро представление” – 2016
Награда за цялостен спектакъл на МФ „Друмеви театрални празници Нова българска драма” – Шумен 2016 г.
Награда Шумен – 2017 – „колективна награда за екипа на спектакъла „Оттука започва България””
Награди от нееднократни участия в Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература „Лайош Кошут” – Шумен.
Професионалните ангажименти на актрисата Стефани Лечева през годините вървят успоредно с редица участия тв продукции и сериали като „Музика и поезия в ромската душа” – филм на БНТ, реж. Ласка Минчева и „Откраднат живот” – Нова тв.
Участва в множество концертни изяви, представяне на книги от различни автори и други програми в градовете – Силистра, Варна, Плевен, София, Разград, Шумен и др.
След представлението на комедията от Димитър Маринов „Ще ти разкажа за Америка”, екипът на Драматично-куклен театър „Васил Друмев” и обществеността ще поздравят актрисата по повод двойния й празник.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия25-годишната Елизабет има нужда от помощ и подкрепа в битката й за живот
Следваща статияПреславският наркопроизводител Ерджан Б. влезе в затвора за 2 години

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here