дом Култура Шуменец е първият българин, носител на хайку наградата “Basho-an”

Шуменец е първият българин, носител на хайку наградата “Basho-an”

0
ДЯЛ
IСнимка: РБ "Стилиян Чилингиров"-Шумен

Шуменецът Владислав Христов е първият българин, носител на хайку наградата “Basho-an” в Япония. Организатор на конкурса е Музеят на Башо в Токио. Сред отличените текстове и е хайку на Радка Миндова.
В третото издание на конкурса са участвали 1573 души от 44 държави.
Получилият първа награда текст на Владислав Христов е избран от професор Кай Хасегава от Токийския университет.
Ето и текстът на Владислав Христов:
тих ветрец
поклаща се лешников цвят
нашия свят още го има

Владислав Христов е печелил много награди за хайку поезия и кратка проза. През 2016 година хайку текстове на шуменеца са включени в обучителната програма на университета в Кумамото, Япония. Авторът е сред съставителите на първия учебник по хайку на български „Основи на хайку”. Текстовете му са превеждани на 17 езика.
Три поредни години Владислав Христов е сред 100-те най-успешни автори на хайку в Европа.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМихаела Филева и Максим Ешкенази с концерт на шуменска сцена
Следваща статияПодписите са достатъчни, но законосъобразен ли е референдумът за отделяне на Мадара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here