дом Общество Шуменец влезе в американската класация на „Форбс“ „30 под 30“

Шуменец влезе в американската класация на „Форбс“ „30 под 30“

0
ДЯЛ

Шуменецът Румен Христов попадна в американската класация на „Форбс“ „30 под 30“. Добрата новина съобщи за 24shumen.com Бисерка Йовчева.
Шуменският талант е записан под номер 24 в категория „Иновации в медицината“.
„В класацията на „Форбс“ за Европа има много българи. Румен обаче е единственият, който попада в престижната класация за САЩ“, обясни Бисерка Йовчева.
Безжичен сензор в помощ на болни и хора с увреждания, разработен от Румен Христов, впечатлява селекционерите на една от най-престижните класации в света. Устройството се инсталира в дома на болния и следи за неговото състояние, а също и обстановката в жилището.
Разработката на шуменеца помага на болни и при нужда се свързва със Спешна помощ, Социални служби, полиция или пожарна.
Румен пише софтуера за устройството няколко години. През 2019 година то е пуснато на пазара.
Румен Христов е възпитаник на Школата по и информатика „А и Б“ в Шумен. Завършва Математическата гимназия в Шумен. От 2008 до 2012 година е лидер на националния отбор по информатика. Талантът е 5 в Световната ранглиста по информатика за всички времена. Едва на 18 години е удостоен със званието „Почетен гражданин на Шумен“ и става най-младият му носител.
В колекцията си от престижни отличия и награди има 9 златни и 4 сребърни медала от международни състезания по информатика.
Румен Христов завършва Масачузецкия технологичен институт в САЩ и продължава кариерата си там.
Снимка: forbes.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСлънце и облаци ще се редуват днес
Следваща статияЛитературна лаборатория „Алюзии – места и думи” на жп гарата в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here