дом Общество Чудотворна икона на Свeта Богородица ”Скърбяща” получи шуменска църква

Чудотворна икона на Свeта Богородица ”Скърбяща” получи шуменска църква

0
ДЯЛ

Чудотворна икона на Света Богородица „Скърбяща Кременецка” дариха на църквата „Св.Св.Три светители” християни от Русия и Украйна. Светинята е изложена за поклонение в храма, съобщи председателят на църковното настоятелство иконом Красимир Капитанов. Той е приел дарението, направено изцяло със собствени средства от групата поклонници, които редовно посещават България и светите места.
Желанието на дарителите е имената им да бъдат споменавани по време на богослужения.
„Предаваме иконата за вечна молитвена памет на руските войни, отдали живота си за освобождението на България в Руско-турската война /1877 -1878 г./ с любов към българския народ”, е записано в дарителския лист.
Светинята е копие от оригинала, който се съхранява в Богоявленския манастир, гр.Кременец, Тернополска област в Украйна. Св.обител е основана през 1636 г. с благословението на митрополит Петър Могила. А чудотворният образ на Божията майка е основната светиня в манастира.
През ХIХ в. един от четирите манастира към храма е бил осветен с името на иконата „Скърбяща Богородица”.
Изработката на копието е дело на майстор на църковна утвар в Украйна.
Божията майка е с мантия, която била изработена със специална сребърна игла.
Според разкази на християни само със силна вяра и убеденост в нейното молитвено застъпничество, Божията майка помага в трудни ситуации.
Има регистрирани няколко случая на изцеления в Кременецката света обител.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОткриха обявения за издирване Николай Пенчев
Следваща статияПрезидентът Радев пристига за откриването на академичната година в Шумен