дом Политика Четин Казак: Заедно да превърнем Шумен в модерен, европейски град

Четин Казак: Заедно да превърнем Шумен в модерен, европейски град

0
ДЯЛ

-Г-н Казак, какво Ви мотивира да се кандидатирате за кмет на Шумен, при положение че имате престижна професия, Вие сте адвокат?

– Шумен е прекрасен град, с древна история и традиции. Има сведения, че градът е бил средищен център – икономически, културен на целия Североизток. За съжаление през т.нар. демократичен преход неговата слава започна да увяхва. Жителите на града започнаха да губят надежда, че техният град отново ще заеме своето достойно място сред развитите български градове. Всички сектори пострадаха от общите негативни тенденции на развитие на икономиката в България.
Редуващите се управленски екипи, въпреки че постигнаха някои добри резултати не успяха да оползотворят изцяло потенциалът, който предлага градът, регионът, природата. Даже и потенциалът, който предлагат хората на Шумен. Изгуби се ценно време. И затова днес Шумен се нуждае от нов импулс, от нова енергия. От нова визия, за да се върне на пътя на ускореното развитие. За да се превърне в модерен, развиващ се европейски град.
Със своето образование и квалификация, които съм получил в чужбина, и в България, с опита който съм натрупал във висшата държавна администрация, в българския и европейския парламент, смятам че мога да предложа достатъчно знания и компетентност за развитието на града. За да тръгне в правилната посока. Имам стратегията. Имам програмата за привличане на свежи инвестиции. А те трайно и устойчиво ще развият индустрията тук.

– За да стане това реалност е нужен и екип, нали?

– Зная как да подготвя една проектно ориентирана администрация, която да разработи качествени проекти с цел привличане на свеж, финансов ресурс. Както от държавните, така и от европейските фондове. И Шумен да се преобрази. И да стане привлекателен за живеене. Зная как да направя така, че младите жители да повярват, че могат тук да намерят своето препитание. Да отглеждат своите деца. Да създават семейства. За това се нуждая от подкрепата на шуменци. Ако те гласуват доверие на мен и моя екип, нещата в Шумен ще тръгнат по новому. Ще спрем демографската криза. Ще върнем миналия блясък на Шумен.

– Това, че сте шуменски зет има ли отношение към номинирането Ви?

– Разбира се, че има отношение. Тук срещнах моята голяма любов, прекрасната ми съпруга Нурселин. С нея от 2001 година споделяме радости и грижи. И оттогава се влюбих в този прекрасен град. И ми е болно, че не успява да оползотвори целия потенциал, с който Бог го е надарил. Шумен се нуждае наистина от умно, прозрачно управление, което да бъде в услуга на гражданите. Което да бъде в тяхна полза и да работи за решаването на техните проблеми. Както в града, така и в селата около Шумен. За да не се чувстват хората забравени от Бога.

– ДПС има визия Шумен да се развие като сериозен туристически център. Как ще стане това?

– Това ще се случи чрез приемането на една структурирана и добре развита програма за изграждането на интегрирани туристически маршрути с използването на даденостите, които предлага градът и региона. Включването на всички забележителности е задължително, тъй като за съжаление, те са неизвестни за туристите от страната и чужбина. Това е разковничето за превръщането на Шумен в сериозна туристическа дестинация. Например Безистена, това е сграда, която е по–стара даже от Томбул джамия. А в момента тъне в бурени и се руши. Решението е Общината да откупи от бившите собственици тази сграда, да я ремонтира и да я превърне в етнографски комплекс за среща със самобитната култура, традициите и богатата кухня, която предлага регионът. Именно тази сграда може да бъде притегателен център за туристическия поток . Включването в маршрута на първите столици Плиска и Велики Преслав, Мадара е също много важен момент в обособяването на туристически маршрут.
За съжаление този потенциал не бе оползотворен максимално.

– През последните години България губи национален капитал – млади хора, които мигрират. В Шумен ситуацията не е по-различна. Какво е решението качествената работна сила да остане у нас?

– Решението е чрез подпомагане на бизнеса, чрез привличане на още инвестиции в реалния сектор, откриване на нови предприятия и производствени мощности да се създаде конкуренция на пазара на труда. Благодарение на тази конкуренция работодателите ще бъдат принудени постепенно и поетапно да вдигат заплатите на заетите в съответния сектор. Оттам ще се повиши жизнения стандарт, ще се повишат доходите. Щом се случи това хората ще предпочетат да остават и работят в Шумен. И ще секне този поток навън. Това е начинът за справяне с демографския проблем. А стимулирането на младите семейства само с поощрителни мерки от Общината – премахването на такси за ясли и детски градини. Висшистите – подпомагане със стипендии да останат и работят тук.

– Вашето виждане за благоустрояване на селата?

– За съжаление селата винаги остават в периферията, в сянката на града. А там живеят хора с права и нужди да живеят в една благоустроена среда. И да се чувстват равноправни български граждани. Аз съм предвидил приоритетно решаване на проблемите на населените места, чрез приемане на програма за рехабилитация на пътните артерии. Както и спешно решаване на проблемите с водоснабдяването там, където те са остри. А също и намиране на алтернативни източници на водоснабдяване. Помислил съм и за подпомагане на транспортните връзки между града и селата. Там, където е възможно Общината да помогне за запазване на училища и детски градини. Въобще достъпът до услуги – социални, здравни.

– Получихте пълно доверие от партийното ръководство при избора. Готов ли сте да го оправдаете?

– Напълно. Ръководството отчете опитът, който съм натрупал в националния и европейския парламент. В държавната администрация. Образователната ми квалификация като юрист, адвокат със специалност „Международно право”. Всичко това ми дава увереността, че мога да предложа на шуменци един нов модел на управление, в унисон със съвременните изисквания. Да способствам жизненият стандарт на хората да се подобри качествено.

– Каква подкрепа очаквате на 27 октомври?

– Очаквам подкрепата на всички жители на община Шумен. Независимо дали живеят в града или в селата. Няма значение към кой етнос или религия принадлежат. Каква политическа ориентация имат. Или какви идеи изповядват. Обещавам да бъда кмет на всички граждани на Шумен. Еднакво достъпен. Еднакво открит, за да се ангажирам с решаването на техните проблеми. Обещавам да създавам една работеща администрация. Един работещ екип, който да бъде прозрачен, в помощ на хората. Без оглед на каквито и да е критерии.
Призовавам всички шуменци да гласуват с бюлетина с номер 55 в интегралната бюлетина. За едно европейско бъдеще на Шумен. Заедно за Шумен!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПускат водата в ниските зони на Шумен до полунощ
Следваща статияВремето продължава да е слънчево и топло за сезона

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here