дом Други Черна статистика: Отрицателен прираст на населението в областта от демокрацията насам

Черна статистика: Отрицателен прираст на населението в областта от демокрацията насам

0
ДЯЛ

Броят и структурите на населението се определят от размерите и интензивността на неговото естествено и механично (миграционно) движение.
Разликата между живородените и умрелите представлява естественият прираст на населението. След 90-те години на миналия век, демографското развитие на страната се характеризира с отрицателен естествен прираст на населението, което е характерно и за област Шумен. Това съобщиха от Статистически изследвания – Шумен.
Коефициентът на естествен прираст се измерва чрез разликата между броя на живородените и броя на умрелите на 1 000 души от средногодишния брой на населението. За област Шумен стойността на посочения показател от 1991 г. насам е най-ниска през 1997 г. и през 2015 г. – минус 6.5 промила. За 2016 г. коефициентът на естественият прираст е минус 5.6‰, като в градовете е минус 4.0‰ , а в селата минус 8.1‰ (фиг.1).
През 2016 г. във всичките десет общини от областта показателят има отрицателни стойности. Най-голямо намаление на населението в резултат на отрицателен естествен прираст има в община Хитрино (минус 12.9‰), следвана от общините Смядово и Каспичан, съответно – минус 11.9‰ и минус 10.1‰, а най-малко в общините Каолиново (минус 1.3‰) и Никола Козлево (минус 2.9‰).
В община Шумен през миналата година коефициентът на естествен прираст е минус 4.8‰ (минус 5.1‰ за 2015 г.).
През 2016 г. всички области в страната имат отрицателен естествен прираст, като общо за страната стойността на показателя е минус 6.0‰. Област Шумен е на осмо място сред 28-те области. С най-малки по стойности коефициенти на отрицателен естествен прираст са областите София (столица) – минус 1.5‰ и Сливен (минус 2.4‰). С най-голямо намаление на населението вследствие на високия отрицателен естествен прираст са областите Видин, Монтана и Кюстендил, в които той достига съответно минус 16.9, минус 13.2 и минус 13.0‰. В седем области населението намалява с над 10 на 1 000 души през 2016 година.
Коефициентът на естествения прираст общо за ЕС-28 през 2015 г. е минус 0.2‰.
Шестнадесет страни имат положителен естествен прираст, като най-висок е този показател в Ирландия (7.6‰), Кипър (3.9‰) и Люксембург (3.7‰). Освен нашата страна с високи стойности на отрицателен естествен прираст на населението са Унгария и Хърватия – по минус 4.0‰.
Съществено влияние върху броя и структурите на населението оказва и механичният прираст, който се формира като разлика между броя на заселилите се и броя на изселилите се. През 2016 г. нетното салдо от външната миграция за страната е отрицателно – минус 9 329 души, а намалението на населението в резултат на външната миграция през 2016 г., измерено чрез коефициента на нетна миграция е минус 1.3‰ .
Нетното салдо от външната миграция в област Шумен през 2016 г. е положително (1.6‰), докато механичният прираст от вътрешната миграция е отрицателен – минус 3.1‰.
През 2016 г. пет области имат положителен механичен прираст: София (столица) (4.4‰), Варна (2.8‰), Пловдив (2.6‰), Бургас (0.8‰) и Кърджали (0.1‰). С най-голямо намаление на населението в резултат на отрицателния механичен прираст са областите Смолян (-11.8‰), Видин (-9.4%) и Враца (-9.0‰).
В резултат на влиянието на естествения и механичния прираст през 2016 г. населението в област Шумен намалява с 1 244 души или с 0.7%.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОтстраняват от училище ученика, заради който шестокласник остана без далак
Следваща статияОбщина Шумен се включва в Националната кампания в подкрепа на Община Кресна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here