дом Култура Французи визуализираха в сборник културното наследство на Велики Преслав

Французи визуализираха в сборник културното наследство на Велики Преслав

0
ДЯЛ

Дигитален сборник с кадри от богатото културно наследство на старата българска столица Велики Преслав изработиха двама французи със съдействието на международната младежка фондация „Опън спейс“. Продуктът на Алис и Габин, които са известни като най-активните доброволци, ще бъде представен официално в края на месеца, научи 24shumen.com от читалищни дейци. Те ще бъдат домакини на церемонията, на която се очакват много гости и туристи от страната и чужбина.
Почти половин година са работили върху творението младите хора. Със съдействието на фондацията те се срещнали с видни преславяни, като записали техните гласове. Събеседниците разказали как се празнуват официални празници, за обичаите на Трифон Зарезан и Сирни Заговезни, когато е задължително даването на прошка. И още подробности – за Средновековния събор „Петровска китка“, който се запази през годините, благодарение на Общината.
В продукта намират значимо място и рецепти за курабии и таратор. Накитите от древния Преславски край също са добре проучени и онагледени.
Гласовете на събеседниците, които са издирали Алис и Габин, звучат на български, английски и френски език.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВ зала „Арена Шумен“ стартира национално състезание по шахмат
Следваща статияГазова бутилка се взриви в шуменски апартамент

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here