дом Общество Уъркшоп се проведе в първия ден от Международния есенен турнир по информатика...

Уъркшоп се проведе в първия ден от Международния есенен турнир по информатика в Шумен

0
ДЯЛ

По време на Международния есенен турнир по информатика, за втора поредна година се проведе уъркшоп по проблеми и въпроси в областта на преподаване и подготовка на състезатели по информатика. Като малко по-рано, точно в 09.00 ч. стартира гладко и първия състезателен ден за 180-те джуниъри и синиъри, които вчера тестваха компютрите за състезанието.

50 преподаватели и лидери на отборите от 8-те страни състезаващи се в XI-та надпревара взеха участие в работната среща. Участниците във форума бяха поздравени от ректора на шуменския университет „Епископ Константин Преславски” проф. д.и.н. Георги Колев, декана на Факултета по математика и информатика доц. д-р Вежди Хасанов и зам.-кмета на община Шумен д-р Светлана Маркова.

Модератор на уъркшопа и пръв докладчик бе Йелена Хаджи-Пуриц от Сърбия, която говори за подготовката на състезатели по информатика в младша възраст, а колегата ù Владимир Милованович за гимназисти и студенти. Зам.-ректорът на молдовския Тирасполски държавен университет проф. Анжела Глоба представи журнала, който са решили да издават след първата работна среща по време на IATI 2018. Дина Зянгараева – експерт международни отношения от университета Инополис говори за тамошната система за насърчаване на младежи и проектите по които работят с колегите ù. Професор Николай Борисов говори за лятната школа по информатика, която организират в Казан, Русия. Професор Даниела Лица, директор на център за високи постижения Прахова-Плоещ, представи най-новото румънско състезание по информатика InfO(1)cup. В края на срещата гл. ас. д-р. Бисерка Йовчева представи предложение за подготовка на ученици в младша възрастова група, в рамките на три години на базата на спираловидния подход.
Докато дискутираха лидерите на отборите можеха да следят и резултатите на участниците в реално време в залата. В момента в класирането на старша възраст водят руснаците Илдар Гайнулин, Александр Шеховцов и Тибериу Мусат от Румъния. При младша възраст водачи са румънеца Александру Лучянов, Владимир Аверенко – Русия и Александру Раул Тодоран отново от Румъния.
Динамичните промени при класирането могат да се наблюдават на следните линкове:
IATI-Shumen 2019 Senior Day 1 fmi.shu-bg.net:8890/Ranking.html
IATI-Shumen 2019 Junior Day 1 fmi.shu-bg.net:8891/Ranking.html
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТехнически проблем е причина за безводието във Велики Преслав
Следваща статияПовече работещи в Шуменско, отчете НСИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here