дом Криминале 8% от престъпленията в област Шумен са извършени от деца

8% от престъпленията в област Шумен са извършени от деца

0
ДЯЛ

От всички регистрирани престъпления на територията на област Шумен, относителният дял на деянията, извършени от деца е 8%. Докато за страната този дял е 15%. Данните бяха изнесени на брифинг днес от ръководителя на Областната дирекция на МВР в Шумен старши комисар Ялчън Расим. Той представи пред журналисти годишен анализ за извършените престъпни деяния от малолетни и непълнолетни на територията на област Шумен.
Леко увеличение се наблюдава при престъпленията срещу собствеността – 80 кражби, 44 случая на унищожаване на имущество и 1 грабеж.
12 деца, от които 3 момичета са употребявали или държали наркотици през 2018 година. Според източници на 24shumen.com преподаватели в някои училища в Шумен умишлено укривали информация за пристрастените към наркотици, за да не пострада „добрият имидж на училището“ и да не им се наложи да дават обяснения пред директора. Това премълчаване е много тревожно и не работи за това детето, опитвало наркотици, под различни форми, да спре, с употребата им.
Имало изготвен ценоразпис на дрогата. Например една доза чай струвал 5 лева, докато марихуаната струвала 10 лева.
На въпрос на 24shumen.com какви действия предприема Дирекцията след тревожните констатации, ст. комисар Расим отговори, че се провеждали беседи периодично. Работата с проблемни деца никога не е спирала, подчерта полицай №1 на Шумен.
163 престъпни деяния от малолетни и непълнолетни лица са извършени през отчетния период. През 2017 г. те са били 160.
„Когато на едно дете му липсват първите 7 години, вече на 15 години родителите започват да берат плодовете на своя труд“, заяви Расим.
По районни управления, престъпленията се разпределят така – Шумен 57, Велики Преслав 32 противообществени прояви, Нови пазар – 62, Каолиново само 12 престъпления.
С по-висока криминална активност са непълнолетните момчета, като извършители на престъпни деяния – регистрирани са 142 момчета и 17 момичета.
101 деца са потърпевши от престъпления, а през 2017- 85.
Най-висок е делът на потърпевшите на територията, обслужвана от Районно управление Шумен.
Най-нисък е този дял на територията на община Каолиново и Никола Козлево.
През отчетния период са проведени 47 екипни срещи за взаимодействие при работа с деца, жертви на насилие. Получени са 46 сигнала за насилие и риск от насилие.
Най-уязвимата възрастова група на децата-жертви или в риск е от 8 до 16 години.
По 24 случая са сезирани районните прокуратури, а в 6 от случаите са образувани досъдебни производства.
Екипи на полицията са участвали активно за връщане на деца в училище. Обходени са 224 адреса.
В превантивната дейност са участвали отделите „Закрила на детето“ и ръководствата на училища в региона.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТри карти на надеждата в Шумен: Да грабнеш 100 лева след труд за… 20 стотинки
Следваща статияПиян шофьор закова дрегера на 2.15 промила, друг седна зад волана дрогиран

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here