дом Култура Ученици и учители от Шумен се включиха в инициативата „Остави всичко и...

Ученици и учители от Шумен се включиха в инициативата „Остави всичко и чети“

0
ДЯЛ
Снимка: СУ "Сава Доброплодни"

Над 750 ученици от СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен и техните преподаватели се включиха в инициативата на фондация „Детски книги“ – „Остави всичко и чети” 2021. Това съобщиха от учебното заведение.
Събитието се проведе вчера и премина под надслова “Защото 15 минути правят чудеса, а четенето трябва да бъде празнувано!”.
Целта на кампанията е да насърчи четенето и в нея участваха над 14 000 българи по цял свят.
Инициативата, позната в много страни по света като  D.E.A.R. Day (Drop Everything And Read – от английски „Остави всичко друго и чети”), води своето начало от книгата „Рамона Куимби на 8 години”, написана в далечната 1955 година от американската писателка Бевърли Клиъри. В книгата се разказва за учителката на Рамона, която отделя всеки ден по малко време, в което децата могат да четат в тишина онова, което им харесва. Именно тази идея на Клиъри подтиква редица организации, ангажирани с насърчаване на четенето, да обявят 12 април, рождената дата на писателката, за Ден “Остави всичко и чети”. В този ден всеки е поканен да отдели няколко минути да почете на спокойствие – без изисквания, без необходимост от обратна връзка, без препоръчани или задължителни книги.
Учителите и учениците от шуменското школо на езиците, информационните технологии и изкуствата прегърнаха с желание инициативата, тъй като тя е и естествено продължение на собственото ни предизвикателство #саватачете, което не спира да събира четящите малки, големи и още по-големи деца (защото дълбоко в себе си всички оставаме деца, които обичат вълнуващи истории) и техните послания.
От СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен канят всички, които имат апетит към четенето, да се включат, като си направят снимка/селфи с корицата на обичана книга и любим цитат от нея до Световния ден на книгата и авторското право (23 април) и я . споделят с #саватачете, за да ни потопят в магията на словото. Защото „четящият човек е красив“!
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНаселени места и райони без електрозахранване
Следваща статияКола пламна заради техническа неизправност, горя комин във Велики Преслав

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here