дом Общество Успение Богородично е, почитаме Светата майка

Успение Богородично е, почитаме Светата майка

0
ДЯЛ

На 15 август Православната църква отбелязва Успение Богородично или Голяма Богородица.
Това е денят, в който християнската църква почита Света Богородица, като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище, най-светлият летен празник и с него свързваме много поверия, традиции и обичаи.
В Новия завет се казва, че Богородица е била на 64 години, когато ѝ се явява архангел Гавраил, който ѝ дарява палмово клонче, символизиращо желанието на Бог да я прибере при себе си.
След тази среща Божията майка пожелала да види Христовите апостоли. Всички те обикаляли юдейската земя, за да проповядват новата вяра и единствено апостол Тома не успял да пристигне.
Дева Мария им съобщила, че е време да напусне земния свят, след което легнала, за да чака смъртта, заобиколена от молещите се апостоли.
Тогава стаята се изпълнила с ярка светлина и Исус слязъл, за да съпроводи душата на майка си в Небесното царство.
На третия ден от смъртта на Божията майка пристигнал и апостол Тома. Останалите апостоли решили да отворят гроба на Богородица, за да може и той да се прости с нея, но вътре открили само плащеницата, а тялото липсвало.
След това всички седнали на обща трапеза, оставяйки един празен стол. Оттам идва традицията на Голяма Богородица семейството да се събира около масата като един от столовете се оставя празен за случаен гост или дух на наскоро починал близък.
На 15 август не се работи. Добрият стопанин трябва да е свършил вършитбата до Голяма Богородица. Ако на този ден вали дъжд, ще има голямо плодородие в следващата година.
Старо поверие съветва в този ден всички млади жени да не се докосват до нищо с червен цвят, за да не останат бездетни. Има и поверие, че на този ден молбите отправени към Божията майка, са чути и бездетните жени могат да заченат. На Богородица младите бездетни булки носят дарове за светицата в църквата – цветя, кърпи и дрехи – като ги поставят под нейната икона.
Друго поверие гласи, че още на 14 август вечерта, жените, които искали да имат дете, молели Богородица да им помогне, носели дарове и оставали да преспят в църквите носещи нейното име. Те вярвали, че тя ще им помогне да се сдобият с отроче.
На Голяма Богородица празнуват имен ден всички, които носят името Мария, Марияна, Марио и всички техни производни.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия„Волов” (Шумен) с победа, „Ботев” (Нови пазар) със загуба
Следваща статия„Зелен коридор” за ваксинация срещу COVID-19 днес

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here