дом Общество Умуват вариант за изкупуване и изчистване на малуса

Умуват вариант за изкупуване и изчистване на малуса

0
ДЯЛ

Виновен е винаги шофьорът, а не автомобилът. Именно затова полицата се сключва с автомобилистите. В системата е направено така, че собственикът трябва да внимава на кого предоставя колата си. Ако са причинени щети с автомобила, те са на името на собственика. Ако колата се предоставя на член на семейството, мярката се обезсмисля. Това каза Владимир Савов от Комисията за финансов надзор в ефира на bTV.
На въпрос дали е редно колата да наследява нарушенията на собственика си, експертът заяви: „Да не забравяме, че всяка сделка е доброволна. Информацията за историята на колата ще е лесно достъпна. Заради големите критики към идеята обмисляме вариант, при който да може малусът да се откупува и изчиства“.
Савов обясни, че ще се начисляват наказателни малус точки при нарушения. „При достигане на максималния брой малус, застраховката може да се оскъпи до 400 пъти. Когато влезе в сила наказателното постановление, едва тогава ще се отчита в системата, тъй като преди това имаме възможност да обжалваме“.
Ако сме съвестни водачи, още след първата година ще получим 10% отстъпка, а след втората – още 10%, уточни той. Останалите 5% се натрупват през следващите 5 години.
Дребни нарушения, като неправилно паркиране и каране в бус лентата, няма оскъпяват „Гражданската отговорност”. Това обявиха пък вчера от Комисията за финансов надзор при представянето на наредбата, с която се въвежда системата „бонус-малус”.
От КФН обявиха още, че обмислят как да се промени текстът, който предвижда онези, които са извършвали сериозни нарушения и тяхната „Гражданска отговорност” е поскъпнала сериозно, например до 1 200 лв., за да не върви този грях с колата, когато тя се препродава. Това обаче трябва да стане така, че да се избегне и възможността да си прехвърлиш колата на дете и да продължиш да бъдеш джигит на пътя.
Разчетите на КФН показват, че максималното оскъпяване от 1 200 лв. се очаква да плащат около 18 000 души.
Първата 10-процентна отстъпка още през първата година ще могат да ползват около 2 млн. собственици на автомобили.
Оскъпяването на „Гражданската отговорност” например при превишена скорост ще означава 10% над застраховката.
Ако тя е в населено място и сериозно надскача разрешената скорост, може да стигне и до 30 на сто. Най-голямото наказание – плюс 400%, ще е заради тежки катастрофи с причинена смърт.
Остават около 2 седмици, в които обществената дискусия около „бонус-малус” ще продължи, преди новите правила да влязат в сила. Очаква се това да стане от началото на следващата година.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПиян шуменец псува и се закани да избие семейство, отказало да му даде ракия
Следваща статияСтатистиката отчете спад на приходите от нощувки в областта

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here