дом Здраве Увеличава се заболяемостта от COVID-19 в страната, пада смъртността на седмична база

Увеличава се заболяемостта от COVID-19 в страната, пада смъртността на седмична база

0
ДЯЛ

Плавно се увеличава заболяемостта от COVID-19 в страната. Днес индексът е 173 на 100 000 души. В сравнение с миналата седмица обаче скокът е 24%.
Смъртността обаче на седмична база е по-ниска с 9% спрямо изминалите седем дни.
14 области в страната вече са в червената зона по заболяемост, 10 са в оранжевата и едва четири са с индекс, който ги оставя в жълтата зона.
Най-ниска е заболяемостта в област Търговище – 23 на 100 000 души. Най-висок процент заболели има в област Кюстендил, като те са 18-19 пъти повече в сравнение с региона на Търговище. Това информираха на брифинг от Националния оперативен щаб.
40% е заетостта на леглата за неусложнени пациенти в страната. Местата за болни в тежко състояние са заети на 42%. С най-голям брой усложнени пациенти са областите Благоевград, Разград, Силистра, София, Хасково.
Със 127.4 заболели на 100 000 жители страната ни заема 25 място в Европа на 14-дневна база. За същия период смъртността е 7.3 на 100 000 души, което ни отрежда 15-о място на Стария континент.
„Болниците в страната могат да функционират нормално при заетост на COVID местата до 200 и малко над 200 пациенти“, заяви здравният министър Костадин Ангелов.
От щаба бяха категорични, че у нас до момента не са открити щамове на бразилския и южноафриканския вариант на COVID-19.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАпаш опразни незаключена вила
Следваща статияЗдравните власти готови за четвърта фаза на ваксинацията

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here