дом Други Туристи от цял свят се удивляват на златното сърце на царица Мария

Туристи от цял свят се удивляват на златното сърце на царица Мария

0
ДЯЛ

В специална изработена витрина като за уникат се съхранява откритото неотдавна 23 каратово златно сърце, което според археолозите е принадлежало на съпругата на цар Петър /927-970г./, византийката Мария. То беше намерено от екип археолози при разкопките на двореца на владетелите във Втората българска столица Велики Преслав.
„Бижуто е изложено заедно с Преславското златно съкровище. Специални инсталации поддържат влажност, задължителна при съхранението на уникати”, съобщи за 24 shumen.com директорът на Археологическия музей във Велики Преслав Пламен Славов. Той първи откри украшението на един метър дълбочина в центъра на двореца.
„Определено има интерес към сърчицето. И от български, и от чуждестранни туристи, които вече знаят за находката. Посетителите на музея питат къде е бижуто. Разглеждат го с удивление”, сподели още Славов.
Украшението е изработено от висока класа злато, над 23 карата. Дело е на златари от императорските ателиета. Според експертите сърцето е донесено във владетелската резиденция веднага след брака на Мария с цар Петър заедно с огромната колекция от огърлици и други аксесоари.
Наистина попаднахме на един шедьовър на приложното изкуство. Изработен е в сложната техника многоцветен клетъчен емайл, практикувана изключително в императорските ателиета в Константинопол, категорични са археолози от екипа. Находката е неповторима, уникална и какъвто и суперлатив да използваме, ще бъде слаб, смята ръководителят на експедицията и проучвател доц. Стойчо Бонев. Той смята, че бижуто е било апликирано върху дреха на знатна особа.
Изящното украшение е с размери 4 на 4 см. Върху него са положени пет цвята – синьо, зелено, вишнево, бяло и слонова кост. „Използването на златна основа не е случайно. Това показва социалния статус на притежателката, жена от царското обкръжение, разясниха специалисти.
Археолозите тепърва ще анализират защо сърцето е било открито в центъра на личната резиденция на преславските владетели, а не на по усамотено място. Подобни предмети притежават световни музеи като Лувъра и Ермитажа.
„Над 22 хиляди туристи от страната и чужбина са посетили Археологическия музей във Велики Преслав. Запазва се нивото от миналата година. Приходите с а добри, не се оплаквам, въпреки, че парите никога не стигат”, каза още Пламен Славов.
Кметът на Велики Преслав д-р Александър Горчев очаква подготвеният закон за старите столици да позволи на местната изпълнителна власт да изисква държавно финансиране за археологическите разкопки и проучвания на Симеоновата столица.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШумен ще отбележи тържествено Деня на Съединението, Общината осигурява безплатен транспорт до „Марашката кория“
Следваща статияСпешните ремонти в Шумен стартираха от улица „Индустриална” (видео)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here