дом Общество Три шуменски училища с умни контейнери за отпадъци

Три шуменски училища с умни контейнери за отпадъци

0
ДЯЛ

Шуменските СУ „Сава Доброплодни“, СУ „Панайот Волов“ и Второ основно училище „Д-р Петър Берон“ се сдобиха с умни контейнери ReBox. Инициативата е на фондация „Подобри“ и е посветена на Световния ден на рециклирането.
Учениците от трите школа ще се надпреварват в екоинициативата „Рециклирай умно“.
В отговор на прекомерното замърсяване с отпадъци, инициаторите на проекта разработват иновативна система от умни контейнери, които да събират пластмасови бутилки и метални кенчета. Контейнерите ReBox са оборудвани с тензосензори – електронни кантари, които изчисляват килограмите на пуснатите бутилки и датчици, които ги броят. Следи се и обемът на коша, който индикира момента за опразване на кошниците.
Събраният отпадък от контейнерите ще бъде предаван за рециклиране на местна фирма, а парите от него ще се върнат към училищата за финансиране на различни еко каузи на учениците. Идеята е подрастващите да осъзнаят стойността на отпадъка и да го припознаят като нещо, което може да бъде полезно, когато бъде изхвърлен на правилното място. Инициаторите желаят да формират полезни и устойчиви навици в децата, правейки това по модерен и иновативен начин. За да има равнопоставеност между трите училища инициаторите на идеята ще измерват общия брой на постъпилият рециклируем отпадък на броя ученици.

Системата е разработка на фондация “Подобри” по проекта „Място България – Партньорство за красива и чиста среда“. Хардуерът и архитектурата на системата е разработена от Денис Исметов, а софтуерът и мрежовата част от Ивайло Сакелариев.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСредната зона на Шумен ще бъде без вода днес за 4 часа
Следваща статияКомин, вила и мебелен цех горяха в Шуменско

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here