дом Общество Три години без проф. Тотю Тотев

Три години без проф. Тотю Тотев

0
ДЯЛ

С панихида в църквата „Св.Възнесение Господне“ студенти и преподаватели от Шуменския университет почетоха паметта на проф. д-р Тотю Тотев. Инициативата за заупокойната служба за поредна трета година, е на студентка по теология.
„С молитвите измолихме професорът да почива в добро и блажено място, където са праведниците“, заяви след службата архиерейският наместник на Шумен отец Димитър Николов. Приживе професорът бе дългогодишен член на църковното настоятелство и помагаше за осъществяване на различни дейности на духовната институция.
„Като дълбоковярващ човек живееше по евангелски. Дори от висотата на академизма се отличаваше с естествена простота и смирение, характеристики на истинския християнин“, каза преподавателят – богослов от Катедра „История и археология“ на ШУ доц. Стефан Стефанов.
Проф. Тотев беше един от видните проучватели на Втората българска столица Велики Преслав. Известен археолог и медиевист, и почетен гражданин на Шумен.
Автор е на монографии за Виница, старите български столици, преславската икона, преславското златно съкровище и на стотици научни студии и статии в световни издания. За цялостната си научна и преподавателска дейност е награден с орден „Стара планина“ – първа степен.
Проф. Тотев беше сред инициаторите за основаване на катедра по богословие към Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, която донесе висшето богословско образование и в североизточния край на България. Благодарение на неговите усилия тази специалност се утвърди и даде на страната стотици богослови, сред които са и десетки просветени клирици.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАкция „Зима“: Полицаи съставиха 672 фиша и 347 акта на водачи в нарушение
Следваща статияШумен за Алекс: Малкият герой е със 16 000 лв. по-близо до спешната операция

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here