дом Здраве Трети апарат за лъчелечение иска да закупи КОЦ-Шумен

Трети апарат за лъчелечение иска да закупи КОЦ-Шумен

0
ДЯЛ

През 2020 година Комплексният онкологичен център (КОЦ) в Шумен иска да закупи трети апарат за лъчелечение. Това оповести днес управителят на лечебното заведение д-р Сотир Караниколов на съвместно изнесено заседание на здравна, бюджетна и икономическа комисия, което се проведе в залата на КОЦ.
„Закупуването на нов високотехнологичен апарат е необходимо, за да имат пациентите качествено лечение. Двата линейни ускорителя, които в момента ползва КОЦ вече са преполовили срока за ползване, а пациентите се увеличават“, обясни пред съветниците д-р Караниколов. Той уточни, че ускорителят от ново поколение ще струва над 7 милиона лева, а лечебното заведение може да осигури половината от парите. Останалите средства ще се търсят от външни източници, но ще се разчита и на помощ от местната хазна.
В началото на следващата година, преди изготвянето на бюджета на общината, ръководството на КОЦ-Шумен ще внесе обосновано предложение за финансиране.

За нуждата от нов линеен ускорител говори и шефът на Клиниката по лъчетерапия км КОЦ доц. Д-р Румен Габровски. Той поясни, че годишно в центъра през стационарно лечение преминават 5 600 пациенти, а между 25 000 и 27 000 са болните, които преминават през диагностично-консултационния блок.
„В България има 20 лъчетерапевтични центъра. По качество на лечението шуменският се нарежда след тези в София и Пловдив. При нас се лекуват пациенти от съседните области, включително и от Русе. В последните няколко години болните, които преминават през КОЦ-Шумен са се увеличили с 30%“, уточни доц. Габровски.
На всеки 100 онкоболни у нас напълно се излекуват 25, а на 8 от тях лекарите с помощта на съвременната техника успяват да удължат живота.
Черната статистика сочи, че в момента в страната има 350 000 души, които са болни от рак, а заболеваемостта расте с 3.5% на година.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗа пациенти с наднормено тегло и диабет: Водещ турски хирург с безплатни консултации във Варна
Следваща статияСтотици деца и родители се веселиха на спортен празник в зала „Арена Шумен“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here