дом Общество Тревогата на шуменци: Секат липи в кв. „Тракия“!

Тревогата на шуменци: Секат липи в кв. „Тракия“!

0
ДЯЛ

За отсечени липи в кв. „Тракия“ до локалното на бул. „Симеон Велики“ сигнализираха в редакцията на 24shumen.com разтревожени читатели. Отстраняването на една от липите се наложило защото дърветата надигали плочките по тротоарите, било обяснението на работниците, които извършват изграждане и рехабилитиране на пешеходни алеи и тротоар.

Цялостната подмяна се извършва по мащабен проект „Благоустрояване и рехабилитация на части от техническата инфраструктура на Шумен“. Сегашните тротоари в квартала са със силно компрометирана настилка и неравности.
Стойността на проекта е 7 178 080 лева, като финансирането идва основно по ОП „Региони в растеж“.

Възрастна жена, която живее от години в квартала, през сълзи разказа, че била много малка, когато са посадили липата, а днес тя вече е отсечена.

На подготвения обект има още 5 липи, чиято съдба не е ясна. Премахването на дърветата предизвика бурна вълна от недоволство сред шуменци, които дори организираха подписка срещу отсичането на дърветата. Доброволци излязоха на площад „Кристал“, за да съберат подписи срещу изсичането им.

Междувременно кметът на Шумен Любомир Христов издаде заповед според която се забраняват брането на липов цвят, рязане, чупене и увреждане на липови дървета на територията на община Шумен. Забраната важи и за събирането на липов прашец и ползването му за търговия. За нарушителите глобите са между 100 и 1 000 лв., в зависимост от размера на извършеното деяние. От началото на забраната вече са наложени седем наказателни акта за нарушаване на заповедта.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНово 20: Глобите на КАТ – според минималната заплата?
Следваща статияЖълт код в цялата страна за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки