дом Общество Транспортът и битовото отопление са основни замърсители на въздуха в Шумен

Транспортът и битовото отопление са основни замърсители на въздуха в Шумен

0
ДЯЛ

Автомобилите и отоплението на твърдо гориво замърсяват най-много въздуха в Шумен. Това бе оповестено днес при отчета за изпълнението на проекта за разработване и актуализиране на Програмата за намаляване на нивата на замърсителите и достигане на нормите за качество на атмосферния въздух в община Шумен.

Замерванията показват, че най-замърсени от автомобилни газове са районите около Руски паметник, кръстовищата около автогарата, булевардите „Мадара“, „Симеон Велики“, пътните артерии около кооперативния пазар.

Най-замърсени от от битовото отопление ствърдо гориво са зоните около улица „Марица“ и Бялата пръст, сравнително по-чист е въздуха в кварталите „Тракия“, „Боян Българанов“.

При отчитането на проекта бе посочено, че от 2009 до 2017 година количеството на фини прахови частици във въздуха над Шумен намаляват, но дните със замърсяване над допустимите норми през миналата година са били 47 при норма 35.

За 2019 година местната власт в Шумен е заложила мерки за намаляване на замърсяването на въздуха в града. Те предвиждат закупуването на нови машини – миячна и чистачна, ежемесечно миене на улиците, като през летния сезон това ще се прави и по често. Съвместно с фирма „Арес газ“ Общината полага усилия за газифициране на повече домакинства. Семействата, които желаят могат да кандидатстват и при одобрение ще получат 30% от необходимите средства за монтиране на инсталация и до 1 200 евро за присъединяване.

Зам.-кметът Боян Тодоров, припомни, че вече са газифициране всички детски заведения и училища в града, засадени са нови 1 200 дървета, изградени са около 20 нови детски площадки и са оформени нови зелени площи.

„Програмата за намаляване на нивата на замърсителите и достигане на установените норми за фини прахови частици в атмосферния въздух на територията на община Шумен в периода 2018-2022 година“ вече е приета от от местния парламент в града.

Отчетения днес проект е на обща стойност 97 456 лев. От тях 82 837 лева са от Кохезионния фонд, а държавното финансиране е в размер на 14 618 лева.

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДискутират проблемите, предизвикани от враните в Градската градина
Следваща статияОтличиха най-големите дарители в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here