дом Общество Топ магистрати отмениха заповед на кмета на Хитрино за разрушаване на гараж

Топ магистрати отмениха заповед на кмета на Хитрино за разрушаване на гараж

0
ДЯЛ

Върховният административен съд (ВАС) отмени като незаконосъобразна заповед на кмета на Хитрино за събаряне на полумасивен гараж от няколко пощения в района на гарата.
Този административен акт на най-висшата съдебна инстанция е окончателен и не подлежи на обжалване. Така решението потвърждава и оставя в сила друго решение на ВАС Шумен – № 37/ 23.02. 2018 г., което също отменя въпросната заповед, тъй като е издадена в противоречие с материалния закон. Задължава се Община Хитрино да изплати съдебните разходи в размер на 960 лв. по административно дело №320 , образувано по жалба на собственика на гаража Тунджай Акиф.
„Пострадалият ми довереник има пълно основание да заведе дело за възстановяване на разрушената постройка или за обезщетение“, заяви през 24shumen.com адвокатът на семейството. „Те са имали намерение да развиват дребен бизнес в постройката. В малките населени места, като Хитрино, без страничен доход оцеляването е невъзможно“, категорична бе адвокат Ганева.
Както единствено 24shumen.com съобщи, комисия от Общината предложи на кмета Нуридин Исмаил да издаде заповед за разрушаване на постройката. Мотивите, посочени в протокол, от извършена проверка -сградата не подлежи на заздравяване и укрепване, негодна е за ползване, има реален риск от инциденти. Пострадала е от взрива при железопътната катастрофа и е опасна. Кметът се съобрази с констатациите на комисията и издаде заповед за премахване на имота, продадено от Общината за 3 000 лева.
Собственикът Акиф атакува пред съд в Шумен административния акт на кмета. Независимо от това, багер на Общината, в отсъствие на семейството, позовавайки се на разпореждането, събори през септември миналата година стени от гаража, а през декември и цялата постройка.
Тежест в съдебното заседание против кметската заповед е имало заключението на вещото лице.От становището става ясно, че имотът е бил ограден с мрежа, с поставени предупредителни надписи. А това го прави безопасен за живота и здравето на гражданите. Постройката не е застрашена от самострутване, каквито са твърденията в констатациите на комисията. А ударната вълна от експлозията на цистерните не я е засегнала, за разлика от други сгради. Експертът обяснява, че въпросният гараж не е вреден в санитарно-хигиенно отношение. След изготвяне на инвестиционен проект постройката може да се заздрави и да се използва като едноетажна сграда, във вида, в който е била построена.
Аргументи, в подкрепа на тези изводи се съдържат и в показанията на разпитаните свидетели, които единодушно сочат, че стените са били масивни и здрави.
Към събраните доказателства по делото е приложено и инженерно- конструктивно становище, в което е посочено, че сградата може да бъде запазена, ако се изготви инвестиционен проект, отговарящ на всички действащи нормативни изисквания.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЦените на горивата „тръгнаха“ леко надолу
Следваща статия„Алкомет“ отново с щедро дарение за МБАЛ-Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here