дом Общество Тодоровден е! Празнуват над 1 300 именици в община Шумен

Тодоровден е! Празнуват над 1 300 именици в община Шумен

0
ДЯЛ
Снимка: Pixabay.com

Днес Православната църква отбелязва Тодоровден, който се празнува винаги в първата събота на Великденските пости. Датата на честването на Тодоровден, както и тази на Великден, се определя по лунния календар. Почитането на християнския светец Тодор от българите исторически е засвидетелствано още през ранното Средновековие, обединявайки култа към Светите великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон.
Тодоровден се празнува главно за здравето на конете и затова е празник на коневъдството и на конния спорт. Народното поверие гласи, че на този ден Свети Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято.
Имен ден празнуват всички, носещи имената Тодор, Тодора, Теодора, Теодор, Тошо, Божидар, Божидара, Божанка, Дарина, Божо, Дара, Дарко, Дора, Дорка, Дарка, Доротея.
1 363 жители на община Шумен са именици днес. Най-много са мъжете, които са кръстени Тодор – 433 души. Сред тях най-възрастният Тодор е роден през 1926 година, а най-младият – през миналата 2020 г.. На второ място по популярност е името Теодор, което носят 184 души. 28 са мъжете, които носят името Дарин, а 14 души са кръстени Тошо.
При жените най-много са именичките, които се казват Теодора – 271. Сред тях най-възрастната е родена през 1932 година, а най-младата – през 2020 г. 219 са дамите, кръстени Тодорка. 112 са жителките на общината, които са записани с името Дарина. 47 именички се казват Божанка, а 37 носят името Божидара. Още 18 жени са кръстени Тодора.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПърва пролет идва днес в 11.37 часа
Следваща статияДве села в Новопазарско са без вода

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here