дом Наблюдател Тийнейджърско лято`2017: Наргилета, фитнес,… а нещо за четене!?

Тийнейджърско лято`2017: Наргилета, фитнес,… а нещо за четене!?

2
ДЯЛ

9:00 часа сутринта е… За маса младежи това време по-скоро се приравнява на 6:30-7:00ч. за възрастни. Обонянието на повечето все още се наслаждава на опияняващия аромат от възглавницата. Но други вече са дали деятелен старт на деня!

Тялото мечта… Гръцките богини и богове са в Шумен!
Здрав дух в здраво тяло! Все повече младежи тренират тялото си – едни чрез спорт, други – фитнес… Според фитнес инструктори в 9 часа сутринта имаме максимално съдържание на адреналин в кръвта, повишена психическата активност, намалена чувствителност към болка и сърцето работи на пълна мощност. Добрият сън и ниското кръвно са неминуеми след постоянни тренировки, но резултатът е видим за по-кратък период от време чрез тренировките сутрин. Повечето тийнейджъри не отиват на фитнес, заради здравословни проблеми, а за да подобрят визуално фигурата си. Стегнатото, изваяно и устойчиво тяло – висш уморителен стремеж… Фитнес залите са пълни със снимки на добре изглеждащи натури и цитати от типа „Ти можеш!” Сайтовете за мотивация на трениращи трупат все по-голяма гледаемост. „Единственият човек, от когото трябва да бъдеш по-добър, е човекът, който си бил вчера!”- цитат от страница за фитнес мотивация.
Мускули, бицепси, трицепси… Бизнесът с хранителните добавки е мощна индустрия, която през последните години завзе сериозно пазара у нас. Специалистите препоръчват да не се купуват добавки от сайтове, а от аптеки или специализирани магазини, както и да се внимава с дозировката! Има няколко неща, за които хората имат погрешна представа. Хранителните добавки са нито вредни, нито опасни! Не са и лекарства, продават се без рецепта и са сертифицирани като безопасни за човешкото здраве при правилна употреба! Хранителните добавки имат и доста странични ефекти! Например може да имате алергии, непоносимост и стомашен дискомфорт. Чрез усърдни тренировки и правилно хранене може да се постигнат добри резултати и без употребата на хранителни добавки! Само се изисква малко повече работа…

Младежите спортуват… А друго?
Климатици за вграждане, време за охлаждане! Но къде? Ами навсякъде! Като започнеш от оборудвани басейни с филтри, помпи и скимери до язовири и паркове. Много от тийнейджърите прекарват часове около басейни, събирайки слънчеви лъчи и плувайки неуморно. Е, още един повод за излизане с приятели и прекарване на повече време в компанията им. Доза комфорт, разхлада следователно- сформирана малка жълта преса. В природата на човека е. За басейните от околностите са на разположение и автобуси, които позволяват придвижване на изгодни цени.

Какво четат или още защо не четат? Скучна ли е задължителната литература?
Релакс ден и нощ! А книгите? Задължителната литература е неизменна част от лятото на един ученик… Или поне списъка с книги. „Тези книги са трудни за разбиране и повечето неща си остават неясни. Защо да чета книга, която не разбирам? А и мисълта за задължение поражда първоначален безинтерес” – коментира десетокласник. Учениците не крият предубедеността си към задължителната литература… Кое ги отблъсква? Думата „задължителна” или неасимилираните редове? Но има и такива, на които им харесва да ги четат. „Много се затруднявам при избора си на книги. Трябва да благодарим на учителите, че ни дават такива за лятото. Определено са интересни!”-споделя осмокласничка. По-големите имат по-обширно мислене. На мнение са, че не е важна бройката книги, които си чел, а какви знания си придобил от една прочетена книга. Дали не е удобен начин за заобикаляне на изискванията или представяне на самата истина! Според библиотекарите в града в златната тройка за предпочитани жанрове за млади са: фентъзи, трилъри и любовни. А поезията има най-малко почитатели. Възможно ли е вечните поети Иван Вазов, Христо Ботев, Никола Вапцаров и много други да бъдат заменени от Е. Л. Джеймс, Дж. Р. Р. Толкин, Стефани Майър? Нека оценим труда на всички автори, но да не подценяваме величието на българското перо!

Опа, кой пуши?!
3…., 2…..,1….. 19:00 е! Вечерта настъпи! Тя е още по- интригуваща след фитнеса, басейна и някоя друга книга или часове прекарани в социалните мрежи. Къси поли, ризи с обърнати яки, съблазнителни парфюми и уведомления „извървяхте необходимите 6000 крачки за деня”… Разходки, кафета, а за по-големите търсачи на силни усещания – наргилета. Тяхната цена варира между 9-18 лева. Младите са на мнение, че наргилето е култура, майсторлък, настроение и удоволствие. То може да отпусне и успокои сетивата, да Ви освежи и да Ви замая сладко. Но дали е безвредно? Според лекари това е абсолютна заблуда. Независимо какъв е тютюнът, когато гори се отделят всички токсични вещества, които се отделят и при цигарата. Илюзията в случая е, че водата ги филтрира, а всъщност не ги… Те се инхалират в белите дробове. Кой знае може и някой да те убие заради наргиле? Но все пак сместа от мек висококачествен тютюн и парченца плод може да направи процеса на пушенето с минимално увреждане за здравето…

Тийнейджъри има и на село, при баба и дядо!
Спокойна вечер и безброй звезди! Каква по-добра медитация за душата?
––
Точно казваш сбогом на учебниците, учителите, училището и осъзнаваш, че са останали няколко седмици до началото на новата учебна година. За едни това е дългоочаквана новина, но за други знак за драстично увеличаване на оборотите на купона.
Последни няколко седмици… Време е да се гребе с пълни шепи от ваканцията…
Eсра Юналова, стажант-репортер
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЖителите на Васил Друмев заформят кулинарен фестивал с местни ястия
Следваща статияМюсюлмани споделят курбана си със сираци, възрастни, училища и социални кухни

2 КОМЕНТАРИ

  1. Excellent items from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re simply
    extremely great. I actually like what you have bought
    here, certainly like what you’re saying and the way in which wherein you are saying it.
    You are making it entertaining and you still care
    for to stay it wise. I can’t wait to learn far more from you.
    This is actually a tremendous website.

  2. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like
    you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little
    bit, but other than that, this is excellent blog.
    A great read. I’ll definitely be back.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here