дом Общество Такса „Битови отпадъци” в община Шумен се запазва

Такса „Битови отпадъци” в община Шумен се запазва

0
ДЯЛ

С 23 гласа „За”, 14 „Против” и 2 „Въздържал се” беше приета План-сметката за Такса „Битови отпадъци” на община Шумен за 2021 г.
По време на продължителните дебати съветници заявиха, че няма да подкрепят докладната записка защото е отпаднала идеята във всяко село да бъде назначен по един отговорник по чистотата, че има неравнопоставеност между физически и юридически лица при определянето на промилите, че почистването на Шумен вече се извършва от общинско предприятие, което трябва да доведе до намаляване на разходите, че намалява населението.
Беше предложено администрацията да оттегли докладната, за да се проведат по-широки дебати. По закон обаче, ако до декември не бъде приета план-сметката за следващата година, остава старата план-сметка. Така няма да бъдат реализирани редица намерения, намерили място в докладната записка, сред които решаването на проблема със строителните материали.
Кметът Любомир Христов потвърди, че от администрацията са искали да назначат отговорници по чистотата във всяко село, но изчисленията са показали, че за това ще са необходими 310 000 – 315 000 лв. В същото време се очаква приходите от таксата да намалеят с около 700 000 лв. Поради това за целта ще се търсят средства по програми, а и кметовете на села могат да ползват за почистване трайно безработни.
Запазва се рамката от 6 500 000 лв., която не е променяна от 2012 г. Предвижда се да бъдат изразходвани за Регионалното депо за неопасни отпадъци 3 014 000 лв., за почистване на площади, паркове, алеи и улици – 2 261 000 лв., за сметосъбиране и сметоизвозване – 2 048 000 лв., за нови съдове за отпадъци – 776 000 лв. За всеки тон отпадък, депониран на Регионалното депо, общината трябва да отчислява по 82 лв. Необходимата сума за тази цел е 1 804 000 лв., но се очаква решение на правителството през 2021 г. общините да не правят това отчисление. Предвижда се освен средствата от таксата да бъдат осигурени още 1 600 000 лв. външно финансиране за нуждите на чистотата.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗасякоха шофьор, подкарал нерегистриран автомобил
Следваща статияВиК-Шумен с единен телефонен номер за контакт с дружеството

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here