дом Общество С 61 стотинки повече за депониран тон отпадъци ще плащат общините в...

С 61 стотинки повече за депониран тон отпадъци ще плащат общините в Шуменско

0
ДЯЛ

Такса от 25.55 лева за депониране на тон битови отпадаци на сметището край квартал „Дивдядово“ ще плащат общините в област Шумен. Това решиха днес на заседание членовете на Регионалното сдружение за управление на отпадъците в Шуменско.
Приетата нова цена е с 61 стотинки по-висока от плащаната до момента. Разчетите са заложени в плана за развитие на Общинско предприятие „Чистота“ и бяха представени днес от директора на фирмата Евгений Цанков. На заседанието присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов, кметове и педставители на общините в областта.
От 57 на 95 лева скача и стойността на отчисленията, която общините плащат за тон депониран отпадък.
Общините от сдружението ще плащат и абонаментна такса за ползване на Центъра за опасни отпадъци в покрайнините на Шумен. Заложената прогнозна стойност за издръжка на Центъра през 2020 гоина е 271 035 лева, като в сумата не влиза разхода за обезвреждане на отпадъците. Община Шумен ще поеме 50% от заложената стойност или 137 203 лева, а останалите 50% ще се разпределят между осаналите ообщини в Регионалното сдружение за управление на отпадъците. Тксата се определя спрямо броя на населениетов отделните общини. Те ще плащат и отделно за обезвреждане на опасните отпадъци, като стойностите варират от 90 стотинки до 10 лева за тон. Предстои да бъде обявена обществена поръчка за фирма, която ще обезврежда опасните отпадъци
Кметът на Шумен Любомир Христов припомни, че Центъра за депониране и обезвреждане на опасни отпадъци е изграден по проекта „Пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхраняване на опасни битови отпадъци“ по Българо-швейцарската програма за сътрудничество“. Стойността му е 1 845 000 лева.
До 7 декември дейността на Центъра ще се финансира с пари от проекта. След този период ощините трябва да сключат договор с ОП „Чистота“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСпират водата в част от Велики Преслав
Следваща статияМагистрати подредиха кулинарна благотворителна изложба в съда

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here