дом Общество С ПИК и КЕП може да проверите доходите си, които подлежат на...

С ПИК и КЕП може да проверите доходите си, които подлежат на деклариране

0
ДЯЛ

Информацията, подадена от предприятията и самоосигуряващите се лица – платци на доходи, на основание чл.73, ал.1 от ЗДДФЛ, през 2018 г. е достъпна на страницата на НАП. Всяко лице може да извърши проверка за изплатените му облагаеми доходи по смисъла на ЗДДФЛ, за които следва да се подаде годишна данъчна декларация.
Необходимо е преди да предприемат действия за подаване на ГДД лицата да проверят внимателно точния размер на получените доходи и тогава да подадат годишна данъчна декларация (ГДД) по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2018 г.
Законоустановеният срок за подаване тази година изтича на 30 април 2019 г., припомнят от приходната агенция в Шумен. В декларацията следва да посочат всички получени облагаеми доходи, включително и от трудови правоотношения. Всяко лице, получило облагаеми доходи и за предходните години, които не са декларирани, е необходимо да предприеме действия и за тяхното деклариране в ГДД за съответната година на получаването им.
От НАП е предоставена електронна услуга с наименование „Справка за изплатени доходи (различни от трудови) на физически лица“, която позволява да се направи справка за данните, предоставени на основание чл.73, ал.1 от ЗДДФЛ от предприятия – платци на доходи, за вида и размера на изплатените суми, както и за удържания данък. Услугата е достъпна с ПИК (издава се безплатно от НАП) или квалифициран електронен подпис (КЕП) за всички физически лица, имащи разрешен пълен достъп до услугите на НАП и такива с КЕП на упълномощено лице, на които е разрешен пълен достъп до услугите „Предоставяне на данъчна и осигурителна информация и информация от данъчно-осигурителната сметка“.
В случай, че лицата установят несъответствие между подадените от предприятията данни и действителните обстоятелства, следва да се уведоми писмено компетентната териториалната дирекция на НАП и да се представят съответните доказателства, когато разполагате с такива.
Напомняме, че НАП осъществява постоянно наблюдение върху поведението на лицата, за които има данни за получени доходи.
За допълнителна информация можете да се обадите в работно време на телефон 0700 18 700 или в офиса на НАП по постоянния Ви адрес.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияУченици от Шумен ще бъдат министър и посланик за един ден
Следваща статияОблачно ще бъде днес

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here