дом Наблюдател С дарения от Турция реставрираха мюсюлмански храм

С дарения от Турция реставрираха мюсюлмански храм

0
ДЯЛ

Стотици мюсюлмани от Шумен и близките села влизат за намаз (молитва), в реставрираната Татар джамия в кв. „Бялата пръст“. Цялостният ремонт на храма е извършен с дарения от Турция, основно от бизнесмени. Те са пожелали да останат анонимни, съобщиха за 24 shumen.com от джамийското настоятелство. Дарения са постъпили и от турски общини. За труда си да реновира джамията реставраторът Адем Кара от Република Турция, не е взел нито стотинка. Той е участвал в строителството на мюсюлмански храмове във Франция, Белгия и Турция. Доброволци, които са помагали на реставратора също са работили безвъзмездно.
Вече в миналото са проблеми като течове от покрива на храма, опасността подът на втория етаж да се срути и да затрупа мюсюлманите по време на молитва и др. Нововъведенията – минарето е измазано със специална боя, която издържа при дъжд и не се рони. Носещите греди на женското отделение са обшити със специална ламарина. Поставени са нови умивалници за ритуално измиване на краката преди молитва.
В протоколите, с които специална комисия от Главно мюфтийство прие ремонта, реставрационните дейности били оценени като безупречни, уточниха наши източници.
На снимката: Томбул джамия
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия„Шумен жужи”! С „медени” песни пчеларите откриха второто изданиe на фестивала
Следваща статияПърво в 24shumen.com: Ловец се самопростреля по време на хайка за глигани

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here