дом Общество Създават ресор „Медийна политика“ към Общинския съвет в Шумен

Създават ресор „Медийна политика“ към Общинския съвет в Шумен

0
ДЯЛ

Остри критики относно дейността на Общински медиен център – Телевизия „Шумен“ прозвучаха по време на извънредната сесия днес, когато Общинският съвет (ОбС) разглежда, дискутира, а след това ще гласува нов Правилник за дейността на ОбС, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация.
„Много внимателно ОбС трябва да осъществи контрол какво се случва в тази медия чрез една от своите комисии. Също и в туризма, която не е залегнала като приоритет, но създава икономиката на един град“, заяви общинският съветник Добромир Драев.
„Темата за медийната политика е изключително важна. Шумен е един от малкото градове, които успяха да запазят своята общинска медия – Тв Шумен.
В момента тази телевизия е сведена до своето професионално дъно“, включи се и съветникът от БСП Венцислав Венков.
В нейното 25-годишно съществуване медията никога не е била в толкова професионално безпомощно състояние, смята той.
„Директорът от 13-и март не ходи на работа в телевизията. Знае ли администрацията, че той стои във Варна, където живее и оттам дистанционно ръководи една оперативна медия“, възмути се Венков. Той обаче едва ли е запознат, че със заповед на директора, дистанционната работа в медията е удължена до 31 юли.
На отговора от залата, че е заради пандемията, Венков отговори, че „пандемията е минала и заминала и хората отдавна са се върнали към нормалния си ритъм на работа“.
Критиките му са бяха насочени и в друга посока – „новините са без водещи, с картинки. А начинът по който са направени новините е безсмислен“.
Венков няма обяснение защо шуменци гледат новини от София, Силистра, Кубрат. „Няма никаква логика“, лаконичен бе той и попита каква е медийната политика на Общината.
На предложението само заради общинската телевизия да се прави нова, 11-членна комисия, се противопостави бившият кмет Красимир Костов.
„Жалко, че Шумен е един от областните градове, които вече нямат и вестник“, припомни той.
Според Даниела Русева създаването на нова комисия е излишно обременяване, а трябва да се засили дейността на Консултативния съвет по туризъм, тъй като именно тук са включени експерти. Тя попита дали този съвет заседава изобщо и какви решения взема.
„По отношение на Телевизия Шумен съм съгласна с колегите, че нивото е много ниско“, е оценката на съветника.
Гласувано бе предложението на съветника Венцислав Венков в ресора на Комисията по култура, културно наследство и вероизповедания да се добави и медийна политика. „За“ гласуваха 33-ма съветници, четирима се въздържаха.
Предложението на Драев за създаване на 11-та поредна постоянна комисия към ОбС бе отхвърлено, както и предложението на съветника от ГЕРБ проф. Борислав Беджев възнаграждението на съветниците при участие в извънредни сесии да бъде 1 лв.
Стана ясно, че материалите за сесиите ще се изпращат и на кметовете на населени места и кметски наместници, а гражданите ще могат да правят предложения и изслушвани.
„И по време на дискусия в залата гражданите могат да поискат думата“, смята съветникът Веселин Пенчев.
Кметът Любомир Христов не одобри предложението докладна от общински съветник да се разглежда приоритетно, а на администрацията впоследствие.
„Администрацията внася предложението“, добави градоначалникът и уточни, че няма как да бъде отхвърлено предложението на общинския съветник.
Дискусиите в залата продължават по всички раздели в новия документ за работата на колективния орган на местно управление – Общинския съвет.
Новият правилник за работа на Общинския съвет бе приета с абсолютно мнозинство.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШумен чества 142 години от освобождението си и 183 години от рождението на Васил Левски
Следваща статияНай-скъпата земеделска земя в Шуменско е в община Никола Козлево

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here