дом Общество Съдът отмени разпоредби от Наредбата за определяне на размера на местните данъци...

Съдът отмени разпоредби от Наредбата за определяне на размера на местните данъци в община Шумен

0
ДЯЛ

С протест на прокурор при Окръжна прокуратура – Шумен са атакувани текстове от Наредба за определяне на размера на местните данъци на територията на Община Шумен с доводи за противоречието им с разпоредби на Закона за местните данъци и такси /ЗМДТ/.
Със свое решение, постановено по административно дело Административен съд – Шумен е приел, че въведеното от общинската Наредба условие за определяне на 5-процентна отстъпка при предплащане на данък върху недвижимите имоти в периода от първи март до тридесети април, не е съобразено с регулацията на Закона за местните данъци и такси, където законодателят не е поставил начален срок за плащане на данъка, при което се прави отстъпка, съобщиха от пресцентъра на съда.
Съдебният състав е счел за незаконосъобразни текстовете на от общинската наредба, уреждащи размера на данъка върху недвижимите имоти в зависимост от собственика-данъкоплатец и от функционалната употреба на недвижимия имот. Тези разпоредби съдът е възприел за противоречащи на норми от по-висш ранг.
За несъобразени с изискванията на Закона за местните данъци и такси съдът е приел и чл. 40, ал. 8 от общинската наредба в частта ѝ, с която е определен данък за специализирани ремаркета за превоз на тежки и извънгабаритни товари и чл. 40, ал. 9 от наредбата, в частта ѝ, с която е въведен данък за специализирани ремаркета за превоз на тежки и извънгабаритни товари с товароподемност над 40 тона. Съдебният състав е извел решаващото си становище, че тази регулация не е съобразена с актуалната редакция на Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ).
Съдът е констатирал основание за отмяна и на членове от общинския подзаконов акт, уреждащи хипотезите на намаление на дължимия данък за определена категория превозни средства и въвеждането на задължение за собствениците за предоставяне на документ, удостоверяващ екологичната категория на превозното средство. Според съдебния състав тези норми противоречат на уредбата, установена със ЗМДТ.
Съдът е достигнал до извод за незаконосъобразност и на разпоредбата от наредбата, уреждаща поредността на лицата, подлежащи на облагане с патентен данък, които могат да ползват данъчни облекчения.
По тези съображения решаващият състав на съда е отменил атакуваните норми.
Решението на съда подлежи на обжалване пред Върховния административен съд на Република България.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗапочва специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение в Шуменско
Следваща статияЕдин е загинал и 10 са ранени при тежки катастрофи в Шуменско през юни

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here