дом Общество Съдът обяви за нищожно решението на Общинския съвет за финансиране на Скаутския...

Съдът обяви за нищожно решението на Общинския съвет за финансиране на Скаутския клуб

0
ДЯЛ

Производството по административно дело № 176/2020г. по описа на Административен съд – Шумен е инициирано по жалба на kмета на Община Шумен срещу решение на Общински съвет – Шумен, с която е прието Община Шумен да финансира Сдружение „Скаутски клуб Мадарски конник – гр. Шумен“ за издръжка и дейност за 2020г. в размер на 30 000 лв.
Съдът е констатирал, че като правни основания за издаването на решението на Общинския съвет са посочени разпоредби от Закона за местното самоуправление и местната администрация, касаещи правомощията на органа да приема и изменя годишния бюджет на общината, да осъществява контрол и да приема отчета за изпълнението му, както и да решава други въпроси от местно значение, които не са от изключителна компетентност на други органи.
При извършената съдебна проверка, решаващият състав е установил, че сочените правни основания не кореспондират със съдържанието на оспорения акт и с правомощията на ОбС. Конкретното решение според съда не е акт, с който се приема или изменя бюджета, а представлява решение, с което съветът се произнася по отношение на изпълнение на конкретно разходване на средства от бюджета на общината, при което не е налице и посочване от кои средства от общинския бюджет следва да бъде платена посочената сума. В подкрепа на това свое становище съдът е посочил и фактът, че бюджетът на Община Шумен е гласуван с друго решение с №56 по Протокол № 4/30.01.2020г., в което детайлно са разписани приходната и разходната част, включително и предоставяне на субсидии по отношение на читалища, спортни клубове, младежка дейност и организации с нестопанска цел.
По тези съображения съдът е счел, че обжалваното решение е прието от некомпетентен орган, тъй като липсват законови правомощия за Общинския съвет да приема решения за извършване на разходи, които не са предвидени и не са част от бюджета на общината към момента на гласуването на решението. По този начин Общинският съвет е иззел и компетентността на кмета на община Шумен, който е органът, организиращ изпълнението на общинския бюджет. С оглед на това атакуваният акт е счетен за нищожен.
Съдебното решение не е окончателно и подлежи на обжалване.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВиК: Нашите съоръжения са изправни, не са причина за завиряването край „Дивдядово“
Следваща статияМлади детективи се учиха да търсят следи и отпечатъци

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here