дом Общество Съдът възстанови на работа управител, уволнен от кмета на Велики Преслав

Съдът възстанови на работа управител, уволнен от кмета на Велики Преслав

0
ДЯЛ
Pixabay.com

С решение на Шуменския окръжен съд Община Велики Преслав бе осъдена да заплати 550 лв. на незаконно уволнен управител на Семейно-консултативен център (СКЦ). С определението се потвърждава решение за Великопреславския районен съд (ВПРС), отменил уволнението, извършено със заповед на кмета на общината и го е признал за незаконосъобразно.
Решението на ВПРС обаче е обжалвано от Община Велики Преслав като неправомерно и незаконосъобразно.
От съдебните документи е видно, че на 12.12. 2017 г. уволнената служителка с инициали Д.П. е получила съобщение от съда за възстановяването й на работа. Кметът издава заповед за това. В удостоверение Д.П. вписва, че е запозната с длъжностната характеристика, която е същата към дата на уволнението. В заповедта на кмета обаче е отразено, че тя не притежава необходимата професионална квалификация за изпълняваната работа. В документа са посочени нови специфични изисквания- лицето не владее писмено и говоримо английски език или друг западен език предвид това, че УНИЦЕФ е международна организация, по чиято инициатива и финансиране е създаден СКЦ.
Междувременно с допълнително споразумение към трудов договор, кметът назначил на длъжността „Управител на СКЦ“ друг служител.
След като Д.П. се явила за започване на работа й връчват друга длъжностна характеристика „Директор на СКЦ“, каквато тя не е заемала никога. А също и предизвестие за уволнение по чл.328 от КТ.
В документа било посочено, че тя не притежава необходимата професионална квалификация за изпълняваната работа и не владее чужди езици. Д.П. не подписва допълнителното споразумение към трудовия договор за назначаването й на друга длъжност, различна от тази на която е възстановена.
Магистратите приемат, че двете длъжности са с различни правомощия. А извършеното уволнение е незаконно.
По делото безспорно е установено, че към момента на сключване на трудовия договор от 14.06.2002 служителката е отговаряла на изискванията за образование и квалификация за длъжността, на която е назначена като „Управител на СКЦ“. И поради това обстоятелство, трудовият й договор не би могъл да бъде прекратен за промени в изискванията.
Установено е, че изменението в изискванията да владее чужд език е било въведено от работодателя с утвърдено длъжностно разписание в центъра в период след незаконното уволнение на Д.П. и възстановяването й на заеманата длъжност по силата на съдебно решение. Затова извършеното уволнение подлежи на отмяна като незаконно.
От тази констатация следва възстановяването на служителя на заеманата длъжност „Управител на СКЦ“.
Така ШОС потвърждава решението на първоинстанционния съд като правилно, а депозираната срещу него жалба е неоснователна.
Решението подлежи на обжалване пред ВКС в едномесечен срок, считано от 24.01.2019 г.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПаметник на Жельо Желев в ПЕГ „Н. Й. Вапцаров“ в Шумен? Засега не!
Следваща статия„В приказната нощ“ – филмова музика с Градския духов оркестър

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here