дом Наблюдател Съдът възстанови на работа незаконно уволнен главен редактор

Съдът възстанови на работа незаконно уволнен главен редактор

0
ДЯЛ

С решение №156/11.10.2017 Шуменският окръжен съд (ШОС) отмени уволнението на Й.Й.-главен редактор на в. „Шуменска заря“ като незаконосъобразно.
По силата на това решение, той е възстановен на заеманата от него длъжност. Въпросният съдебен акт е публикуван на интернет страницата на ШОС.
Отменено е решение на Районен съд Шумен. А Кооперация „Шуменска заря“ е осъдена да заплати деловодни разноски и 60 лв. държавна такса.
Сагата с уволнението на Й.Й., който беше главен редактор на вестника повече от 22 години, е от края на ноември 2014 година. Според юристи, новоизбраният при съмнителни обстоятелства председател П.Г. уволни своя предшественик от длъжността „Главен редактор“. Уволненият заведе дело с мотива, че уволнението му е незаконно. А юристи обясниха, че за разлика от председателя на кооперацията, която позиция е изборна, главният редактор е в трудовоправни отношения по Кодекса на труда. И не може договорът с Й.Й. да бъде прекратен на база основанията, заявени от председателя на кооперацията, а именно, че имало решение на отчетно-изборно събрание. Адвокати обясниха, че събранието има правомощия да сменя председателя, но не и да уволнява служители, в т.ч. и главния редактор. Съдът наложи ограничителна заповед на П.Г, която му забранява да подписва документи като работодател. Решението на ШОС може да се обжалва в законоустановения срок пред ВКС.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВкъщи, на работа, на училище…
Следваща статияЧетири шуменски улици остават без ток за три часа в четвъртък

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here