дом Култура Съветници: Трябва да се намери приемливо решение по казуса за хор „Родни...

Съветници: Трябва да се намери приемливо решение по казуса за хор „Родни звуци”

0
ДЯЛ
btf

Да се насрочи дата за водене на разговори за решаване на проблемите около Смесен хор „Родни звуци”. Доколкото разбирам старите хористи в Сдружението с нестопанска цел нямат нищо против да се завърнат с творческата си дейност в читалище „Добри Войников”, стига другата страна да ги приеме по начин, който е приемлив и за двете страни. Тази позиция изрази по време на заседание на комисията по култура зам.-кметът Найден Косев. Според него няма нерешими проблеми. Позицията обаче не бе гласувана от членовете на комисията и остана само като апел.
Зам.-кметът бе лаконичен, че в Шумен има само един единствен хор „Родни звуци”.
„Хор „Родни звуци” не е историята, а по-силно казано – Вселената на Шумен. Община Шумен вече показа активна подкрепа към художествено-творческите състави на читалището. Администрацията е балансьор и подкрепя всички културни прояви и инициативи”, обяви Косев. Той поясни, че няма да има разделение в подкрепата между частни, държавни и общински колективи.
Зам.-градоначалникът не спести обаче, че има тревога в така създадената ситуация.
„Какво пречеше читалищното ръководство да информира кмета, че ще регистрира в патентното ведомство марката „Родни звуци” през август 2018 г.?, попита Косев. И поясни, че новосъздаденото сдружение е информирало през май кмета Христов с отворено писмо. Молбата е за съдействие относно финансовата издръжка на хора и осигуряване на репетиционна зала. Подписали са се творци, уважавани граждани на Шумен, хористи.
Бившият кмет Красимир Костов прие изявлението като упрек, че читалището е защитило името на хора с регистрацията на търговската марка. А днес администрацията финансирала частен хор, сдружението от общинския фонд „Култура”.
Косев опроверга изнесената информация за вложените в читалището 250 000 лева. Публичните средства, държавната субсидия била в размер на 230 хиляди лева.
Според членове на комисията историята е буквално позорна, а е кощунство да се замесва името на покойната проф. Венета Вичева.
Бившият зам.-кмет по култура Живка Тонева, сега общински съветник, определи ситуацията като „изключително неприятна“. Пропуск е било, че нито Комисията по култура нито общинска администрация са били уведомени за проблемите.
Тя попита присъстващите в залата хористи дали са склонни на среща с читалищното настоятелство, за да се намерят допирни точки за съвместна работа.
Съветничката Албена Неделчева апелира, че за да се запази „този хубав хор”, междуличностните конфликти трябва да останат на заден план.
Според главния диригент Христо Атанасов, който е уволнен дисциплинарно със смехотворния мотив „неспазване на работното време“ конфликтът е професионален, тъй като касае работата на хора и грубо вмешателство на чин от страна на читалищното ръководство в репертоарната политика.
Причината за раздялата с читалището е сериозна – че ръководството тайно, зад гърба на хористите е патентовало търговската марка. „Това е изключително обидно”, смята той.
На въпрос от съветници как вижда бъдещето на новосформираното сдружение, отговорът бе свързан с молба, сдружението да получи подкрепа от Общината и Общинския съвет. „Ние ще сме изключително благодарни, ако това се случи”, заяви Атанасов. Той уточни, че в момента репетират в къщата „Баба Райна” във Възрожденския комплекс в Шумен. Вече са имали успешни изяви.
„Целта ни е да поддържаме хоровата музика и изкуството, което правим и продължаваме да надграждаме”, категоричен бе диригентът.
Председателят на читалището Николай Николов не присъства на заседанието, тъй като за него случаят вече бил приключен.
Това поведение съветници изтълкуваха като липса на желание за диалог.
По казуса със свои позиции вече излязоха културни организации в Шумен, читалища и фондации. Сред тях са Томислав Вичев – председател на Фондация „Венета Вичева“, диригентът на Националния филхармоничен хор маестро Славил Димитров, диригентът на детски хор „Бодра песен“ Деница Узунова и др.
В докладна бившият кмет Красимир Костов определи сагата като „кражба на интелектуална общинска и читалищна собственост.“ Той предупреждава, че ако не се вземат категорични мерки на такова посегателство, има опасност и други колективи театър, симфоничен оркестър, танцови състави да споделят съдбата на 120 -годишния хор.
На снимката: Главният диригент на хор „Родни звуци“ Христо Атанасов
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия523 проверки за седмица извършиха горските на територията на СИДП
Следваща статияНови 330 заразени при 6 183 изследвани, един случай на COVID-19 в Шуменско

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here