дом Наблюдател Съветник от Велики Преслав: Кой ще понесе политическата отговорност за нагласени...

Съветник от Велики Преслав: Кой ще понесе политическата отговорност за нагласени обществени поръчки?

0
ДЯЛ

При започналото разследване на скандален запис от разговор за нагласени обществени поръчки в община Велики Преслав прокуратурата трябва да провери изцяло всички схеми, а не само конкретния случай, визиран в разговора, чийто аудио запис бе разпространен чрез един разследващ сайт. Да се установи към кои фирми изтичат средства, тъй като това са средства от джоба на данъкоплатците в нашия град, на българските и европейските данъкоплатци. Това заяви за 24shumen.com общински съветник от Велики Преслав. Това е върхът на айсберга, бизнесмен, който изобщо не се е явявал на конкурс да печели поръчки, и за неговата фирма да лобират колега общински съветник и зам.-кметът Димо Бодуров, чието име се споменава в записа, гневи се източникът ни от Общинския съвет. Той припомни думите от разговора между събеседниците – вътрешен човек от Общината и самия бизнесмен: „Направихме конкурс, избрахме тебе“ и последвалия отговор: „Не съм ходил на конкурс, но да живее АБВ“.
Въпросният съветник от записа, изтекъл в интернет пространството, действително контролира движението на обществените поръчки и получателите им. Твърдя го отговорно, продължи човекът от ОбС в старопрестолния град. Важна е и тежката дума на зам.-кмета Бодуров, категоричен бе той. Следва въпросът – кметът Александър Горчев, след като го е назначил не го ли контролира и не му ли търси отговорност за допуснатите нередности.
Върху името на Общината с този запис е хвърлено огромно петно, но кой ще понесе политическата отговорност да го изчисти, попита съветникът. И припомни, че многократно в ОбС са подавани сигнали за нарушения при разпределението на обществените поръчки , а също и за некачествено извършени ремонти. Но критиките на съветниците оставали „глас в пустиня“.
С декларация общинските съветници вече се обявиха срещу порочни практики, свързани с престъпни схеми на корупция и изтичане на публични средства за лично облагодетелстване. Те настояват за огласяване на истината пред обществото. Председателят на Обс Анелия Асенова не спести възмущението си от изтеклите записи.
Като емоционален порив общинският съветник от групата „Обединени земеделци“ Станислав Йорданов определи позицията на ОбС по случая.
Той бе категоричен, че на следваща сесия въпросът трябва да бъде сериозно обсъден, да се вземат отделни мнения на съветниците от всички политически сили, тъй като става дума за опасно явление, свързано с управлението на Общината.
Потърсен за коментар кметът на Велики Преслав д-р Александър Горчев бе лаконичен: „Предоставих сигнала на прокуратурата и чакам да се произнесе“.
Тъй като в записа е визирана доставка и монтаж на пейки в село Кочово за 50 хиляди лева, ето и мнението на кмета Гюсюм Хаджъ: „Не зная за подобна поръчка, от записа разбрах. Пейка, люлка и пързалка вече са поставени в детската градина.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДва милиона българи са напуснали страната, Шумен е сред първенците по емиграция
Следваща статияВърбица протестира с подписка срещу безводието

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here