дом Общество Студът настъпва: Как да намалим сметките за ток

Студът настъпва: Как да намалим сметките за ток

0
ДЯЛ

Със захлаждането на времето идват и високите сметки за ток. След като през юли средното увеличение на цените на електрическата енергия за бита в страната се покачи с 2.03%, следователно и първите зимни сметки за ток се очаква да бъдат по-високи от миналата година.
Според статистически данни използваме най-много енергия за отопление – 31%. Следват охлаждане – 12%, затопляне на водата – 12%, осветление – 11%, компютри и друга електроника – 9%, други домакински уреди – 9%, хладилници и фризери – 8% и др.
Експерти предупреждават, че както и в предходни години, сметката за електроенергия през януари ще е по-висока от тази за предходния месец. Това се дължи основно на факта, че заради 9 празнични почивни дни в края на декември и началото на януари, отчитането на потребената енергия през месец декември приключва с няколко дни по-рано от обичайното.
Ето няколко съвета за пестене на електроенергия:
– За да затоплите ефикасно помещение, отоплителните тела трябва да са поставени на подходящо място в стаята;
– През нощта отоплителните уреди да се настроят да поддържат по-ниска температура, без помещенията да се охлаждат напълно. Намаляването на стайната температура през нощта (най-много с 5 °C) значително пести енергия.
– Прозорците трябва да се отварят напълно за кратко време. Продължително притворени прозорци пропускат много топлина навън и малко свеж въздух вътре;
– Подмяната на стари телевизори с нови води до спестяване на електроенергия с до 80%;
Старите уреди консумират по време на постоянната готовност за работа (работен режим Stand-By) годишно около 150 kWh електроенергия. Спрямо тях новите уреди консумират значително по-малко електроенергия.
– Ползването на душ е по-препоръчително от ползването на вана. За една пълна вана (140–180 литра) е необходима около три пъти повече енергия, отколкото за вземането на един петминутен душ. Вземането на душ вместо вана спестява седмично и около 1 500 литра питейна вода.
– Много потребители смятат, че малките зарядни устройства за комуникационна техника не са сериозен консуматор на електроенергия, но включени в контакта постоянно, те допълват месечната сметка с поне 16,00 лв.
– Важно е при по-дълго отсъствие да се изключват уредите от електрическите контакти. Включените в контакта уреди консумират електроенергия, дори когато са в режим на готовност и реално не се ползват. Изключването им може да намали потреблението и месечната сметка с до 5% и същевременно да помогне за предотвратяването на евентуални повреди.
Статистика на ЕРП Север сочи, че консумацията на електроенергия и съответно средните сметки за клиентите на дружеството през месец декември на последните две години са почти еднакви – 44,50 лв. за 2016 г. и 45 лв за 2017 г.
С 5% са по-ниски сметките за януари 2018 г. в сравнение с януари 2017 г., а за месец февруари тази година спадът е с близо 12% спрямо средната сметка за същия период на миналата година.
Анализът за целия период показва, че през изминалата зима сметките на клиентите са били с 5,5% по-ниски спрямо предходната година.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНадрусан и без книжка задигна автомобил и катастрофира
Следваща статияПредпразнично: Стартира творческа работилница за малки и големи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here