дом Общество Студенти от ШУ търсят астероиди, ще кръщават откритите от тях обекти

Студенти от ШУ търсят астероиди, ще кръщават откритите от тях обекти

0
ДЯЛ

В рамките на един месец – до 11 декември, студенти от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” ще участват в кампания за търсене на астероиди „All-Bulgaria Asteroid Search Campaign”,организирана от Международната колаборация за астрономически изследвания (IASC) към Университета Хардин-Симънс в САЩ. В кампанията се включват 4 екипа с ръководител доц. д-р Сунай Ибрямов, директор на Астрономическия център към Факултета по природни науки. Предварително обучение са преминали студенти от бакалавърските специалности „Астрономия и метеорология”, „Медицинска физика и радиоекология”, „Икономика”, „Английска филология” и от магистърските програми „Астрофизика” и „Медицинска физика”. На 28 и 31 октомври и на 8 ноември доц. д-р Ибрямов ги е подготвил за работа с интерактивния астрономически софтуер за астрометрична обработка на CCD изображения.
Астрономическите наблюдения по кампанията ще се получават с 1.80-м Pan-STARRS1 телескоп за космическа защита на Института по астрономия към Университета в Хаваи, който е разположен на върха на Халеакала, остров Мауи на Хавайските острови. След получаване на наблюдателните изображения, те ще се изпращат на екипите за обработка, които ще търсят нови астероиди по тях и ще измерят техните екваториални координати (ректасцензия и деклинация).
Участието на студенти от Шуменския университет в подобни кампании датира от 2010 г. под ръководството на доц. д-р Веселка Радева. От началото на 2017 г. в 4 кампании за търсене на астероиди те направиха над 70 предварителни открития на нови астероиди от Основния астероиден пояс между планетите Марс и Юпитер, повече от 10 от които бяха проследени и потвърдени като редовни открития. Нужни са няколко години за изчисляване на точните орбитни параметри на новооткритите астероиди, след което те ще получат окончателни номера от Центъра за малки планети към Международния астрономически съюз и откривателите-студенти ще имат възможност да предложат имена на откритите от тях обекти.
Снимка: Pixabay
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВдигат паметник на Иван Вазов в Плиска
Следваща статияШумен рециклира с Шуменско пиво

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here